Volledig scherm
Twee verdachten van bezoek aan het kelderboxmeisje in Schiedam die wél enkele maanden celstraf kregen. © Illustratie

Foute hoerenlopers jarenlang amper aangepakt

Klanten van minderjarige prostituees zijn de afgelopen 15 jaar nauwelijks voor de rechter gesleept. Pas dit jaar gebeurt dat wel, maar vallen de straffen lager uit dan in de jaren ervoor. Dat concludeert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel in een onderzoek waarbij alle zaken tegen hoerenlopers die 16- en 17-jarigen bezochten, op een rij werden gezet. Het onderzoek ('De Klant Erbij') is in handen van deze krant.

Quote

Zelfmoord van klanten wil niemand, maar de levens van die jonge meisjes zijn vaak ook verwoest

Corinne Dettmeijer, Nationaal Rapporteur Mensenhandel

In de periode 2000 tot en met 2015 werden slechts 177 personen als verdachte aangemerkt van het kopen van seks van een kind van 16 of 17 jaar oud. Daarvan werden er uiteindelijk 93 voor de rechter gesleept en 61 daadwerkelijk veroordeeld.

,,Een schijntje,'' zegt Corine Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Alleen al de afgelopen vijf jaar zijn 592 minderjarige meisjes én jongens uit de seksindustrie geregistreerd die betaalde seks hebben gehad met 'minstens één klant'. ,,Dat betekent dat er vele malen meer dan 177 klanten zijn geweest, de afgelopen 15 jaar. Duizenden.''

16 jaar
Sinds 2000 is het verboden om betaalde seks te hebben met kinderen van 16 of 17 jaar. De wet werd in het leven geroepen om deze 'seksueel volwassen' kinderen tóch te beschermen tegen mensen die hen willen betalen voor seks. Een volwassene die seks heeft met een kind jónger dan 16 jaar is sowieso strafbaar.

Met het in 2000 in het leven roepen van 'artikel 248b' werd ook betaalde seks met iemand van 16 en 17 jaar strafbaar, maar toenmalig minister van justitie Korthals zei al 'dat er van de opsporing niet veel verwacht moest worden'. Hij kreeg 14 jaar lang gelijk. Tot 2015 kwamen slechts 87 mannen in beeld als verdachte van het betalen voor seks met een 16 of 17-jarige.

Volledig scherm
In een hotelkamer in Valkenburg moest de 16-jarige Kimberley seks hebben met 26 klanten. © FOTO AD
Volledig scherm
Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer met het rapport over de klanten die de afgelopen 15 jaar kinderen van 16 en 17 jaar betaalden voor seks. © Frank Jansen

Kelderbox
Pas sinds dit jaar gaat justitie er hard tegenaan: 90 verdachten kwamen in aanraking met het Openbaar Ministerie, inclusief de 26 mannen die in een hotel en Valkenburg een 16-jarige meisje hadden bezocht en de 12 mannen die in een kelderbox in Schiedam een 16-jarig meisje zouden hebben betaald voor seks.

De rechter strafte (nog) lang niet alle mannen en gemiddeld genomen pakten de straffen zelfs iets lager uit dan in de schaarse strafzaken vóór 2015. Zo werden in de Valkenburgse zedenzaak veel mannen met een werkstraf naar huis gestuurd terwijl de richtlijn een onvoorwaardelijke gevangenisstraf is. Die kan oplopen tot 4 jaar cel.

Leed
Tragisch gevolg van de hardere aanpak van justitie is wél dat twee verdachten al voor hun rechtszaak zelfmoord pleegden. Dettmeijer zegt dat 'natuurlijk niemand dat wil'. ,,Maar kijk naar het ongelooflijke leed van die meisjes in de prostitutie. Hun leven is vaak ook verwoest. Ik hoop dat justitie de harde lijn wel doorzet. En dat mannen uiteindelijk alleen maar naar erkende bordelen en raamprostituees gaan en niet meer naar minderjarige meisjes.''

Het rapport zoomt ook in op de achtergronden van de 177 mannen die misbruik maakten van een 16- of 17-jarige prostituee. Er komt van alles voorbij: zo waren vijf van de 177 verdachten minderjarig, maar de oudste klant was bijna 67. De leeftijdscategorie 36 tot en met 45 is met 52 mannen het best vertegenwoordigd.

Getrouwde mannen
Acht op de tien verdachten zijn van Nederlandse komaf. Verreweg de meeste mannen hadden geen strafblad. Wel lopen hun achtergronden sterk uiteen, van normale getrouwde mannen naar mannen met persoonlijkheidsstoornissen, neigingen tot pedofilie of alcoholproblemen.