Volledig scherm
© AP

Foutje met dna Lierse plantenkweker? Het kan, want het gebeurde eerder

Het klinkt als een kansloos excuus: ,,Er moet een fout zijn gemaakt, het dna op het wapen kán haast niet van mij zijn.'' Dat zegt de plantenkweker uit De Lier die vijf dagen vastzat in een geruchtmakende liquidatiezaak in Amsterdam. Maar het kan wel, fouten maken met dna. De 28-jarige Mohamed weet er alles van.

In 2014 deed hij in het AD zijn verhaal: Mohamed (nu 28 jaar), Marokkaan uit Utrecht met inderdaad geen brandschoon verleden. Daarom zat zijn dna ook in de dna-databank, waar je pas beland na een veroordeling voor een stevig vergrijp. Maar dat hij keer op keer werd aangehouden voor wéér een autokraak, klopte echt niet. 

Pijnlijk

Quote

Ik raad die meneer uit De Lier aan: laat opnieuw dna afnemen

Monique Hilhorst, advocaat

Toch, niemand geloofde hem, zelfs zijn ouders niet. Mohamed verloor zijn baan en ging zelfs aan zijn eigen gezonde verstand twijfelen. Totdat hij werd opgepakt voor een misdrijf op een plek waar hij aantoonbaar niet was geweest. Pas toen werd er opnieuw dna van hem afgenomen en kwam een pijnlijke fout aan het licht: het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) had twee stickertjes verwisseld. Het dna van een draaideurcrimineeltje werd ineens toegeschreven aan Mohamed, die dus keer op keer onterecht was aangehouden.

Met Mohamed gaat het vandaag de dag goed. Zijn advocaat van toen, Monique Hilhorst, heeft na 'de zaak-Mohamed' nooit gehoord van meer fouten van het NFI. ,,Maar ik raad de advocaat van deze meneer uit De Lier tóch aan: vraag of ze opnieuw dna bij je afnemen, laat het opnieuw doen. Je weet het nooit.''

Want de 31-jarige plantenkweker uit De Lier die afgelopen week vijf dagen vastzat omdat zijn dna werd aangetroffen op een wapen dat werd gevonden bij een liquidatieverdachte, ontkent in alle toonaarden iets met misdaad te maken te hebben. Ook justitie vond het maar raar dat de Lierenaar ineens tevoorschijn kwam in zaken die met de Amsterdams/Utrechtse mocromaffia te maken hebben. De Lierenaar is eergisteren weer vrijgelaten en zegt geen enkel idee te hebben hoe zijn dna op dat wapen is gekomen. ,,Het moet haast wel een vergissing zijn.''

Negatief

De man is inmiddels vrij en geen verdachte meer van de liquidatie. Justitie zoekt nog uit hoe zijn dna dan op dat wapen is gekomen. Zijn advocaat Peter Quist zegt dat 'nieuw dna-onderzoek' inderdaad een optie is en dat zij nog niet klaar zijn met de zaak. ,,Want de verklaringen van mijn cliënt dat hij er niks mee te maken heeft, komen wel in het strafdossier van deze zaak. Bovendien heeft cliënt een goedlopend bedrijf dat niet op negatieve publiciteit zit te wachten.''

De advocaat en de Lierenaar gaan eerst het dossier bestuderen en dan kijken wat voor stappen ze kunnen ondernemen. 

 1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
  PREMIUM
  Voorpublicatie

  Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

  Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.
 1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

  Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

  Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
 2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

  Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

  Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.