Franse ambassade en politici herdenken onthoofde leraar Parijs
Zowel bij de Franse ambassade in Den Haag als in de Tweede Kamer is vandaag de vorige week onthoofde leraar Samuel Paty herdacht. Ieder deed dat op zijn eigen wijze.
Met een minuut stilte wilde de Franse ambassadeur in Nederland, Luis Vassy, een eerbetoon aan de leraar brengen die in een voorstad van Parijs werd onthoofd door een 18-jarige moslimextremist van Tsjetsjeense afkomst. De docent had voor de klas spotprenten getoond van de profeet Mohammed in een les over vrijheid van meningsuiting.
,,Hij leerde zijn leerlingen wat de vrijheid van meningsuiting betekent. Het vermoorden van iemand die zo'n boodschap uitdraagt, is een nieuwe stap in de barbaarsheid waar we aan blootgesteld worden de laatste jaren. Dit is niet de eerste keer dat Frankrijk slachtoffer is van extreem islamitisch geweld’’, zei Vassy na de herdenking.
Buiten bij de Franse ambassade verzamelden zich ongeveer tien mensen die een eerbetoon wilden brengen aan de vrijheid van meningsuiting. Een moeder en dochter lieten weten dat ze zijn gekomen om Paty te eren en om te laten zien dat hij niet voor niets is gestorven. ,,Je mag alles vinden en zeggen, maar daar mag je een ander niet voor vermoorden. Leraren moeten vrij zijn om te zeggen wat ze willen en niet bang zijn dat ze onthoofd worden. We staan hier om te laten weten dat hij het goed heeft gedaan", zei een van hen met tranen in de ogen. Mensen legden bloemen bij de ambassade.
Vassy is geraakt door de steun in Nederland. ,,We hebben zo hard gevochten in Europa voor onze vrijheid, dat moeten we met z'n allen beschermen."
Politici
Ook politiek Den Haag stond stil bij de moord op Samuel Paty. ,,Frankrijk herdenkt vandaag Samuel Paty die het slachtoffer werd van een afschuwelijke terreurdaad”, schrijft premier Mark Rutte op Twitter in zowel Nederlands als Frans. ,,De academische vrijheid kan en mag niet ingeperkt worden en veiligheid en het vrije woord mogen het nooit verliezen van onverdraagzaamheid. NL staat zij aan zij met het Franse volk.”
Paty ,,sprak met leerlingen over hun vrijheden. Het kostte hem zijn leven”, schrijft minister en D66-leider Sigrid Kaag. ,,Ik hoop dat geen enkele docent zich door deze brute daad beperkt voelt in het vak”, zegt de bewindsvrouw. ,,De vrijheid van de leraar bewaken we samen. Vandaag eer ik die vrijheid.”
Jesse Klaver (GroenLinks) hield ook een minuut stilte voor ‘de leraar die in Frankrijk door een extremist is vermoord’, zo laat hij weten. ,,Vandaag zijn we stil, maar we zullen nooit zwijgen tegen onrecht.”
Volgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers komen veel politieke reacties erg laat. Op Twitter deelt hij een video waarin presentatrice Fidan Ekiz zich beklaagt over de stilte na de moord die vrijdag werd gepleegd. ,,Tegenover de barbarij van het jihadisme mogen we niet zwijgen. Nooit. En politici al helemaal niet”, zegt Segers.
Net als Segers sprak PVV-leider Geert Wilders zich ook al eerder uit over de aanslag. De voorman van de grootste oppositiepartij beklaagt zich over de ‘vreselijke stilte bij regering en Kamer’ in de dagen na de aanslag. ,,Hij liet een Mohammed-cartoon zien. Daarom is hij onthoofd. Omdat de islam dat niet toestaat”, schrijft Wilders op Twitter over Paty.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Moordenaar Franse docent had contact met vader van leerling
De 18-jarige moslimextremist die in Frankrijk een docent onthoofdde, had voor de moord contact met de vader van een leerling van het slachtoffer. Die ging op internet tekeer tegen de leerkracht, zeggen bronnen binnen de politie. -
Bloemen bij Spinozamonument voor vermoorde leraar Samuel Paty
Het Humanistisch Verbond heeft maandag bloemen gelegd bij het Spinozamonument bij het stadhuis. Het is een bescheiden eerbetoon aan Samuel Paty, de in Parijs vermoordde leerkracht. -
Kabinet komt toch met speciale regeling voor zorgmedewerkers met long covid
Er komt toch een publieke regeling voor arbeidsongeschikte zorgmedewerkers met long covid. Minister Helder (Langdurige Zorg) wilde eerst een fonds opzetten in samenwerking met werkgevers, maar die wilden niet meewerken. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Veerboot losgeraakt van kade door windstoot in Eemshaven, meerdere schepen beschadigd
De veerboot MS Romantika is door een krachtige windstoot losgeraakt van de kade in de Eemshaven, waardoor het schip schade heeft opgelopen. Tijdens het incident waren er geen passagiers aan boord van het schip. Dat meldt Holland Norway Lines (HNL), de veerdienst die meerdere keren per week heen en weer vaart tussen de Groningse Eemshaven en Kristiansand in Noorwegen.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
PREMIUM24
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM15
Inflatie gedaald, etenswaren nog even duur: ‘Wen maar aan deze prijzen’
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in zijn nieuwste raming dat de inflatie is gedaald. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar afgelopen maand zijn de etenswaren nog geen euro goedkoper geworden. En waarschijnlijk gaat dat ook niet gebeuren, voorspelt de Rabobank.