Volledig scherm
© Sanne Donders

Fraude bij poppodium door foutenfestival gemeente

De miljoenenfraude rond poppodium Waterfront ging gepaard met een onwaarschijnlijke opeenstapeling van fouten in de ambtelijke dienst van de gemeente Rotterdam. Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerd intern onderzoek. In de gemeenteraad klinkt de roep om raadsenquête.

Quote

Opvallend is dat een groot deel van de facturen in of net voor de vakantiepe­ri­o­des van de projectma­na­ger werden ingediend

Feitenrelaas

Normaal wordt rond de 750 euro betaald voor een ventilatiemotor. De uitbaters van het Rotterdamse poppodium Waterfront, die op kosten van de gemeente mochten verbouwen, leverden doodleuk een factuur in van 2250 euro. Vragen werden niet gesteld. Binnen de ambtelijke dienst wist überhaupt niemand hoeveel er al was uitgegeven aan de verbouwing van het podium.

Toch werden rekeningen blind betaald, ook door onbevoegde ambtenaren. ,,Facturen zijn niet of nauwelijks gespecificeerd. Met rekenkundige fouten, taalfouten en onduidelijkheden'', staat in het feitenrelaas naar de 'Waterfront-fraude' die deze week openbaar werd. De uitbaters maakten handig gebruik van de chaos: ,,Opvallend is dat een groot deel van de facturen in of net voor de vakantieperiodes van de projectmanager werden ingediend.''

Ontluisterend
Het rapport schetst een ontluisterende beeld van de vastgoedtak van de gemeente. De schade bedraagt bijna 8 miljoen euro, pas begin dit jaar werd aan de bel getrokken.

,,Van mei 2014 tot en met oktober 2015 blijkt dat de aannemer voor werkzaamheden 5425 uren heeft gedeclareerd. Dit is uitzonderlijk hoog en is lastig te verklaren op basis van de uitgevoerde werkzaamheden.'' Verder is voor een bedrag van 3 miljoen euro dubbel gefactureerd, al speelt een nieuw softwaresysteem ook parten.

Het ging bij het begin al mis. De gemeente was dolblij dat in 2010 een partij 140.000 euro huur wilde betalen voor de leegstaande ruimte onder het viaduct van de Willemsbrug. Een 'betrouwbaarheidscan' bleef achterwege. Daarna volgden reorganisaties en een jaar lang was niemand verantwoordelijk voor het pand. Ook is het vreemd dat de huurder, de 33-jarige Göskel K., zelf het pand mocht verbouwen. Hij schakelde het bedrijf van zijn vader in. Een verplichte aanbesteding kwam er niet.

Incompetentie
De gemeenteraad slijpt de messen. Leefbaar-raadslid Dries Mosch noemt het 'criminele incompetentie' en ziet het liefst een raadsenquête. Hij ziet zich gesteund door GroenLinks-fractievoorzitter Judith Bokhove. ,,Soms maakt de gelegenheid de dief. Ondanks alle beloften zijn onze diensten niet op orde. Het is de vraag of het bij dit dossier blijft.''