Volledig scherm
© anp

Fraudeprofessor Diederik Stapel opnieuw de fout in gegaan

De bekende fraudeprofessor Diederik Stapel is op internet opnieuw aan het liegen geslagen. Op een Amerikaanse website liet hij bij berichten over zichzelf, reacties achter onder een valse naam.

De site Retraction Watch plaatste een artikel over Stapel en zijn nieuwe baan als docent sociale filosofie op de Fontys Hogeschool in Tilburg. Op het stuk kwamen veel negatieve reacties binnen. Ene Paul reageerde hierop als volgt: 'If you want to talk to puppeteer, as a real person, using your real name, I recommend you write Stapel a personal email message. Not zwg or neuroskeptic or what arewehiding for.'

Retraction Watch rook onraad en kreeg het vermoeden dat Stapel zelf deze reageerder was, onder een valse naam. De website stuurde een e-mail naar het e-mailadres van de reageerder maar kreeg geen reactie. Inmiddels heeft Stapel toegegeven dat hij de fout in ging. Hij liet een reactie achter onder zijn echte naam. Hierin staat onder andere: 'Ik dacht dat op internet, waar mensen over mij schrijven terwijl ze een nickname gebruiken, ik ook over mezelf kan schrijven onder een nickname. Ik heb geleerd en begrepen dat ik, in tegenstelling tot anderen, niet iemand ben die een pseudoniem kan gebruiken waar anderen dat wel kunnen. In de toekomst zal ik mijn echte naam gebruiken.'

Wanhoop
Stapel zegt tegen Omroep Brabant dat hij het recht heeft zich tegen geschreeuw en geschop te verzetten. De reacties onder een pseudoniem kwamen voort uit pure wanhoop, zegt hij. 

Opgestapt
Stapel is inmiddels ook opgestapt bij Fontys Hogeschool. Of dit komt door de kwestie op Retraction Watch is niet bekend. Er zouden zich ook erg weinig studenten hebben aangemeld voor zijn gastcolleges. Het opzeggen van de baan houdt mogelijk ook verband met het ontslag van Anton Dautzenberg, die te controversieel zou zijn voor de school. Deze schrijver werd bijvoorbeeld uit protest lid van pedovereniging Martijn. Stapel zou uit solidariteit zijn opgestapt. 

De professor kwam in 2011 veelvuldig in het nieuws omdat hij had gefraudeerd met zijn wetenschappelijke artikelen.

Volledig scherm
© Reactie op Retraction Watch