Volledig scherm
© Bert Jansen

Fraudezaak Helmond fors groter: ambtenaar stal 2,9 miljoen euro

De fraudezaak rondom het voormalig hoofd Interne Diensten van de gemeente Helmond is fors groter dan aanvankelijk gedacht. Volgens de Belastingdienst gaat het om een totaalbedrag van 2,9 miljoen euro, dat is zo’n 2,5 miljoen euro meer dan waar aanvankelijk van uit werd gegaan.

Helmond moet de Belastingdienst sowieso 550.000 euro btw terugbetalen, schrijft het gemeentebestuur aan de lokale politiek. De gemeente gaat nu bekijken hoe het bedrag verhaald kan worden op betrokken leveranciers.

De Belastingdienst heeft begin dit jaar bij de gemeente aangegeven dat als gevolg van de fraude onterechte btw is verrekend. Diensten zijn immers niet daadwerkelijk geleverd. Helmond gaat nu alle opgevraagde gegevens aan de Belastingdienst verstrekken. Een wettelijke verplichting.

Drie oorzaken

Het stadsbestuur wijst drie oorzaken aan voor het grote verschil in schadebedragen. Als eerste hanteert de Belastingdienst een andere onderzoeksperiode: van 2013 tot en met 2016, een jaar langer dan in eerste instantie is bekeken. 

Ten tweede: In het PwC-rapport is een aantal zeer grote leveranciers wel benoemd, maar zijn geen bedragen gekoppeld aan de omvang van de fraude. Tenslotte kan Helmond voor een bedrag van 2,9 miljoen euro onvoldoende aannemelijk maken dat prestaties aan de gemeente zijn geleverd. Daaruit trekt de Belastingdienst de conclusie dat de eerder aanwijzingen van fraude ook op deze activiteiten van toepassing zijn, aldus B en W. 

Belastingdienst

Gevolg hiervan is dat Helmond circa 550.000 euro moet terugbetalen aan de Belastingdienst. Dat is het btw-deel van het bedrag wat de gemeente in het verleden - naar nu blijkt onterecht - heeft teruggekregen van de fiscus. ‘Om onze belangen niet te schaden kunnen wij slechts in algemene termen ingaan op de wijze waarop wij de schade proberen te verhalen. Wel kunnen wij melden dat wij nog steeds alle ons ter beschikking staande rechtsmiddelen benutten om de geleden schade zoveel als mogelijk te beperken’, schrijft burgemeester Elly Blanksma in de brief.

De verzekeraar heeft meerdere keren aangegeven dat de geleden schade als gevolg van het handelen van het voormalig hoofd Interne Diensten niet in aanmerking komt voor een uitkering op basis van de verzekering voor fraude en beroving.

Helmond heeft het Openbaar Ministerie op de hoogte gebracht van de uitkomst van dit nadere onderzoek. De nieuwe feiten kunnen echter niet toegevoegd worden aan de al lopende rechtszaak, kreeg de gemeente te horen. ‘De gemeente rekent erop dat de rechter ons een substantiële schadevergoeding zal toekennen’. 

De zaak wordt waarschijnlijk in maart 2019 inhoudelijk behandeld door de rechtbank.