Volledig scherm
© ANP

Fred Teeven moet verder getuigen over Rolodexzaak

Fred Teeven moet van de rechter opnieuw getuigen over de Rolodexzaak, een politieonderzoek naar kindermisbruik onder hooggeplaatste ambtenaren in de jaren '90.

Quote

Teeven moet antwoord geven welke ambtenaren in beeld waren in Rolodexon­der­zoek

Rechter

Tijdens een getuigenverhoor van 18 tot en met 22 april weigerde Teeven antwoord te geven op vragen over dat onderzoek, zoals welke ambtenaren in beeld waren. Als oud-Officier van Justitie beriep hij zich op zijn zwijgrecht. De rechter heeft dat beroep nu verworpen.

Fred Teeven stond afgelopen week onder ede in een voorlopig getuigenverhoor dat is aangespannen door voormalig jongensprostituee Bart van Well (43).

De van huis weggelopen Van Well belandde eind jaren '80 als tiener in de jongensprostitutie in Amsterdam. Hij kampt nog steeds met psychische klachten. Daarvoor houdt hij de staat verantwoordelijk, omdat die volgens hem nauwelijks ingreep tegen pedoprostitutie. Met het voorlopig getuigenverhoor beproeft hij zijn juridische kansen op een eventuele schadeclaim tegen de staat.

Jongensprostitutie
Onderdeel van de verhoren is het zogeheten Rolodexonderzoek, dat in 1997/1998 werd gestart na tips dat hooggeplaatste ambtenaren (waaronder Officieren van Justitie) seks met jongensprostituees zouden hebben. Ondanks dat het onderzoek in het diepste geheim plaatsvond, lekte het binnen enkele dagen uit. Huiszoekingen en telefoontaps hadden daarna geen zin meer, omdat alle verdachten op de hoogte leken te zijn.

Fred Teeven was Officier van Justitie in dit onderzoek. Hij moet van de rechter ingaan op vragen zoals over welke ambtenaren informatie binnenkwam en wat die informatie betrof. Hij zal opnieuw worden opgeroepen op 3 juni.

Ook voormalig zedenagent Chris de Graauw moet een aanvullende verklaring afleggen. Zijn verschoningsrecht werd net als bij Teeven verworpen. Een voormalig AIVD-medewerkster mag zich wél beroepen op haar zwijgrecht.

Joris Demmink
Op 3 juni moet behalve Teeven en De Graauw ook oud-topambtenaar van Veiligheid en Justitie Joris Demmink getuigen. Bart van Well zegt door Demmink te zijn misbruikt. Demmink ontkent dat.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement