Volledig scherm
© anp

Fred Teeven ‘ongeschikt’ voor Raad van State

Er is een heuse internetpetitie gestart om voormalig staatssecretaris Fred Teeven (VVD) uit de Raad van State te houden. Volgens NRC Handelsblad staat het kabinet op het punt om Teeven te benoemen.

Volgens de initiatiefnemers is Teeven ‘ongeschikt als lid’ van het belangrijke adviesorgaan van het kabinet en het parlement. In twee dagen tijd zijn er al bijna 3000 handtekeningen gezet op de site, al moet gezegd dat een groot deel anoniem is gedaan. Drijvende kracht achter de site ‘Teevenongeschikt’ is de Piratenpartij.

Volgens hen is Teeven niet ‘ethisch en integer’ genoeg, vanwege zijn aandeel in de bonnetjesaffaire rond crimineel Cees H.. Hij trad in maart 2015 ook af als staatssecretaris om die affaire. Daarna keerde Teeven terug in de Tweede Kamer, maar kondigde al aan niet terug te willen keren na de komende verkiezingen. Hij is dan ook niet verkiesbaar gesteld op de VVD-lijst.

Overigens werd vorig jaar ook al een hoofdrolspeler uit de bonnetjesaffaire benoemd bij de Raad van State. Toen ging het om topambtenaar Gerard Roes, die juist de ambtelijke leiding had over hoe er gecommuniceerd moest worden met de Tweede Kamer over de kwestie. Dat verliep desastreus. Naast Teeven struikelden ook Tweede Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg en de ministers Ivo Opstelten en Ard van der Steur.