Volledig scherm
© Frédérique van Gameren

Frédérique (18) slachtoffer van nieuwe wet Werk en Zekerheid

Frédérique van Gameren (18) zag de manager het briefje ophangen: gezocht, caissière, minimaal 18 jaar. Ze dacht: Yes! Dat komt goed. Maar toen ze bij haar baas van de Albert Heijn werd binnengeroepen, kreeg ze geen vaste aanstelling, maar stond ze daarna werkloos op straat. De nieuwe Wet Werk en Zekerheid (Wwz) die de studente juist had moeten helpen aan een vaste aanstelling, werkt voor de Enschedese compleet averechts.

Quote

Ik heb steeds goede beoordelin­gen gehad, lig goed in het team en ik vind het werk ook hartstikke leuk.

Frédérique van Gameren
Volledig scherm
© Frédérique van Gemeren

,,En niet alleen voor mij. Ik weet inmiddels van veel meer mensen met een jaarcontract dat ze niet mogen blijven en geen nieuw contract krijgen", zegt Frédérique in TC Tubantia. ,,Er klopt eigenlijk niets van hoe het gaat. In mijn ogen is het in strijd met deze nieuwe wet."

Arbeidsmarkt
Frédérique van Gameren werkt sinds 2013 bij de AH in Stroinkslanden in Enschede, de super vlak bij haar huis. Aaneengesloten, steeds met een jaarcontract. Eerder kon dat drie jaar lang. Maar sinds de nieuwe wet, die vorige maand inging, mogen bedrijven dat niet nog een derde jaar doen. Na twee jaar kunnen tijdelijke krachten aanspraak maken op een vast contract. Het is bedoeld om flexwerkers meer zekerheid te geven op de arbeidsmarkt.

Goede hoop
Ze kent die wet en had dus goede hoop. ,,Er is immers een vacature. Er is dus een baan beschikbaar, die ik nu vervul. En ik doe het al twee jaar in dat filiaal. Altijd tot tevredenheid. Er heeft zich nooit iets vervelends voorgedaan. Ik heb steeds goede beoordelingen gehad, lig goed in het team en ik vind het werk ook hartstikke leuk. Dus toen ik zag dat er werk is voor een caissière, dacht ik: nou dat word ik. Want in de wet is ook geregeld dat jongeren beneden de 18 minder 's avonds mogen werken. Dus ik was optimistisch."

Quote

Ze zeiden dat het beleid was van Albert Heijn. Ze willen niet te veel vaste aanstellin­gen.

Frédérique van Gameren

Geëmotioneerd
Maar ze kreeg een heel andere boodschap. ,,Ik begreep er niets van." Ze had die laatste zaterdag juist nog een paar uur ingevallen voor een ander die niet kon. De Enschedese vertelt dat ze later 'helemaal geëmotioneerd' naar huis ging. ,,Ik was er behoorlijk door geraakt." Hoewel ze het niet persoonlijk moest opvatten, zo was Van Gameren haar gezegd, voelde dat wel zo. ,,Ik heb daarom ook wel om uitleg gevraagd. Ze zeiden dat het beleid was van Albert Heijn. Ze willen niet te veel vaste aanstellingen", zegt ze.

Enorme domper
Ze kan dat nog wel begrijpen in deze lastige economische tijd. Maar dan houdt de supermarkt te weinig rekening met haar situatie, meent ze. ,,Ze hoeven echt niet bang te zijn dat ze tot in lengte van dagen aan mij vast zitten. Ik ga komend jaar studeren aan de Universiteit Twente, industriële vormgeving. Uiteindelijk zal ik wel iets anders willen. Misschien zou ik nog wel willen doorgroeien tot teamleider; maar ik blijf dus heus niet tot mijn 40e bij Albert Heijn. En juist nu had ik het geld wel hard nodig. Ik moet geld lenen voor mijn studie; ook iets van deze tijd. Daarom is dit zo'n enorme domper. Ik ben het er totaal niet mee eens: het klopt gewoon niet voor mijn gevoel."

Mening
Ze heeft de manager nog een mailtje gestuurd om hem op andere gedachten te brengen, en om haar mening kenbaar te maken. De kans is klein dat dit nog iets voor haar oplevert. ,,Ik verwacht dat eigenlijk ook niet meer. En als het gebeurt, is het toch niet meer zo leuk als eerder."

Albert Heijn ontkent dat het bedrijf medewerkers met tijdelijke contracten bewust na twee jaar aan de kant zet om te voorkomen dat ze in vaste dienst moeten komen. ,,We geven nog steeds vaste aanstellingen", aldus een woordvoerder tegen Tubantia.

AH-filiaalmanager van Stroinkslanden, Gijs Kempers, wil niet ingaan op het niet in vaste dienst nemen van Frédérique. ,,Ik begrijp haar teleurstelling en daar wil ik het bij laten. Ik heb geen behoefte om het personeelsbeleid te bespreken. Ze is volgens de regels en tijdig geïnformeerd dat haar contract niet wordt verlengd en dat recht hebben we."

Ook AH-persvoorlichter Anoesjka Aspeslagh zegt 'niet te herkennen dat het bedrijf zo min mogelijk mensen in vaste dienst wil nemen'. ,,Dat is zeker niet waar. We nemen ook nog steeds mensen in vaste dienst aan. Dat is ook wel gebeurd in het betreffende filiaal in Enschede. Er is dus geen beleidslijn op dat terrein, zoals zij het verwoordt."

 1. Tessa maakte een film over haar overleden vader: ‘Beste therapie ooit’
  PREMIUM
  Video

  Tessa maakte een film over haar overleden vader: ‘Beste therapie ooit’

  Ze was pas twaalf. En wat weet je nou eigenlijk van je ouders als je twaalf bent? Niet veel, besefte Tessa Moors. Zou ze haar vader na zijn dood daarom snel vergeten? Wist ze wel genoeg over de man die plots uit haar leven werd weggerukt? In een poging hem beter te leren kennen, maakte ze een film over hem met de herinneringen van anderen. Haar manier van rouwverwerking. ,,En het bleek betere therapie dan al die gesprekken met de psychiater bij elkaar.’’
 2. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

  Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

  Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.