Volledig scherm
Freek Vonk na de operatie in het ziekenhuis in Miami © Freek Vonk

Freek Vonk flink toegetakeld door haai: Dit is foute boel

TV-bioloog Freek Vonk is tijdens het filmen van een van zijn nieuwe programma's op de Bahama's gebeten door een Caribische rifhaai. Hij raakte daarbij zwaar gewond aan zijn rechter bovenarm. Na een operatie van drie uur in Miami kan de bioloog zijn hand, arm en vingers nog normaal bewegen. 

Vonk was samen met enkele andere biologen van het Sharklab aan het duiken bij het eilandje Bimini. Het doel van de duik was onderzoek doen naar de rifhaaien die in dat gebied leven. Rifhaaien zijn in principe ongevaarlijk voor mensen. ,,Toch ging het mis. Een van de haaien heeft een vergissing gemaakt en nam een grote hap uit mijn rechter bovenarm. Ik wist direct: dit is foute boel", schrijft hij op Facebook

Volledig scherm
Freek voor het vervoer naar het ziekenhuis in Miami © Freek Vonk

De groep onderzoekers is na de beet met grote spoed teruggevaren naar het vasteland. Omdat er op het eiland niet genoeg medische hulp aanwezig was, is Vonk met een traumahelikopter van de US Coast Guard overgevlogen naar het Jackson Memorial Hospital in Miami. Daar is hij drie uur geopereerd, met 100 hechtingen als resultaat. De operatie is gelukkig goed geslaagd. ,,Er is niks vitaals geraakt, de pezen en spieren in mijn rechter bovenarm zijn grotendeels in orde. Ik kan mijn hand, vingers, en mijn arm normaal bewegen."

Niemands schuld

Vonk laat zich niet tegenhouden door het incident. ,,Ik werk al vele jaren met wilde dieren en dat brengt natuurlijk grote risico's met zich  mee, het zijn en blijven immers wilde dieren. Maar mijn grote passie is en blijft jullie te laten zien hoe mooi de wereld is, jullie figuurlijk mee te nemen naar de meest bijzondere plekken van de wereld om op zoek te gaan naar de gaafste en vreemdste dieren. Dit zal ik altijd blijven doen!!"

Volgens Freek kan er niemand wat aan het ongeluk doen. Hij spreekt van een 'ongelukkige samenloop van omstandigheden'. 

Bang

Volledig scherm
Freek blijft het positief inzien. © Freek Vonk

Dat Vonk is gebeten is volgens hem uiterst zeldzaam. ,,In de 27 jaar dat het Sharklab hier onderzoek doet, is dit nooit eerder gebeurd. Ik was juist met deze biologen, op deze bijzondere plek in Bimini om onderzoek te doen naar deze haaien." Bang is Vonk door de haaienbeet niet geworden. Hij kan naar eigen zeggen niet wachten om weer te gaan duiken met de prachtige rifhaaien waar hij zo veel van houdt. 

Volledig scherm
Voorbeeld van een Caribische rifhaai. © Wikimedia/Albert Kok