Volledig scherm
Winnaars van de Postcode Loterij in het Friese dorpje Eastermar. © ANP

Fries miljoenendorpje richt fonds op voor buren zonder lot

53,9 miljoen euro. Zo groot was de postcodekanjer die tijdens oud en nieuw viel in het kleine Friese dorpje Eastermar. Een enorm bedrag, maar: geen lot, dan win je niks. Drie winnaars willen daar nu iets aan doen. 

Het idee ontstond uit idealisme, vertelt winnares Nynke de Jong tegen de Leeuwarder Courant. Samen met twee andere winnaars, onder wie haar man Anne, gaat Nynke nu met hulp van een notaris een fonds oprichten: het Eastermarder Fonds. Winnaars wordt gevraagd een vrijwillige bijdrage te storten. Dat geld wordt vervolgens gebruikt om goede dingen te doen voor dorpsgenoten die geen lot hadden, maar die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. 

Aan wat voor steun moeten we dan denken? Volgens Nynke gaat het bijvoorbeeld om gezinnen die voor een kind een laptop moeten kopen voor school, maar deze niet kunnen betalen. Of voor een schoolreisje, of als de wasmachine ineens kapotgaat. 

Steun

De bijdrage aan het fonds is volledig vrijwillig, maar Nynke heeft al van veel winnaars gehoord dat ze erg enthousiast zijn over het idee. ,,Ik denk dat het moeilijker wordt om mensen te vinden die vragen om steun vanuit het fonds", vertelt ze tegen de krant. 

Verwacht wordt dat er sowieso 30.000 euro wordt opgehaald, ervan uitgaande dat er gemiddeld zo'n 100 euro per winnend lot wordt gestort. ,,Een prachtig bedrag, daar kan je mooie dingen mee doen!"

De burgemeester van Tietjerksteradeel, waar het dorp onder valt, zal beschermheer van het fonds worden.

  1. Man (77) maakte schaamteloos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Man (77) maakte schaamte­loos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Een 77-jarige Nederlander heeft vandaag bij de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van vier jaar tegen zich horen eisen, omdat hij jonge kinderen seksueel zou hebben misbruikt in Thailand en de Filipijnen. De man had honderden zelfgemaakte afbeeldingen en video’s van kinder- en dierenporno in zijn bezit. ,,Hij wist dondersgoed dat de kinderen in een uitzichtloze situatie zaten en maakte hij daar schaamteloos misbruik van”, aldus de officier van justitie.