Volledig scherm
Jitse Akse © Ruben Meijerink

Fries traint Koerden en westerlingen tegen IS

Leeuwarder Jitse Akse is betrokken bij de oprichting van een buitenlandse eenheid die in Noord-Syrië tegen IS gaat strijden. De Fries, die meevecht tegen de terreurbeweging, traint vanaf volgende maand Koerden én westerse vrijwilligers.

Quote

Sommige Koerden weten bij wijze van spreken nog maar net wat de voorkant en achterkant van een wapen is. Maar hun wil is enorm.

Jitse Akse

Akse vocht zelf vorig jaar tien maanden tegen terreurbeweging IS, aan de zijde van het Koerdische 'volksbeschermingsleger' YPG, zo is te lezen op de website van de Leeuwarder Courant. Van februari tot en met november was hij in Rojava, een gebied in het noorden van Syrië dat grofweg net zo groot is als Nederland. Momenteel is Akse (46) even in Nederland. Op een geheim adres buiten Friesland bereidt hij zich voor op de strijd, die stilligt vanwege het winterweer maar over een maand weer losbarst. Dan keert hij terug.

Mede door het professionele optreden van Akse en enkele andere westerlingen heeft de YPG plannen om een buitenlandse eenheid op te richten. ,,Een Amerikaan is daarmee bezig'', zegt Akse, die in Syrië hoogstwaarschijnlijk de trainingen voor deze westerse vrijwilligers gaat verzorgen.

Enorme wil
Ook de Koerden zelf, zowel de huidige strijders van de YPG als nieuwe aanwas, kunnen een training goed gebruiken, zegt Akse. ,,Veel militaire kennis is er niet. Sommige Koerden weten bij wijze van spreken nog maar net wat de voor- en achterkant van een wapen is. Maar hun wil is enorm.'' Akse, die bij de Luchtmobiele Brigade zat en tevens bij de marine heeft gewerkt, wil ook hun opleiding verzorgen. ,,In ieder geval schiettraining.''

De ,,rasechte Leeuwarder'', zoals Akse zichzelf noemt, heeft na tien maanden vechten met de Syrische Koerden een zekere status verworven. Zo werd hem, ook vanwege zijn militaire ervaring, in oktober gevraagd om sniper te worden in zijn tabur (een Koerdische legereenheid van 50 man). In die rol van sluipschutter heeft hij in enkele weken tijd een aantal IS-strijders gedood.

Eervol
Zelf wil de Leeuwarder straks niet per se bij de buitenlandse YPG-eenheid. ,,Ik denk dat ik bij de Koerden blijf. Dat bevalt goed. Ik heb het ook niet zo op Amerikanen.''

Akse noemt het ,,eervol'' dat de Koerden hem ,,als enige in mijn eenheid'' vroegen om sniper te worden. Met het doden van IS-strijders heeft hij geen moeite. ,,Als je ziet wat zij uitvreten... Met het omleggen van één IS'er red ik waarschijnlijk tientallen levens.''