Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

'Friese Feeks' moet kliniek in voor mishandeling homo's

De 19-jarige Elena S. uit Leeuwarden, die bekend werd als 'Friese Feeks' omdat ze in maart dit jaar twee jonge homo's beledigde en mishandelde op station Sneek-noord, moet psychisch behandeld worden. De officier van justitie eiste donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden celstraf voor de tijd dat de vrouw in voorarrest heeft gezeten en behandeling in een forensische kliniek.

De zaak kreeg bekendheid omdat het in eerste instantie leek te gaan om gerichte acties tegen homo's. Maar daar is volgens de officier van justitie geen sprake van. S. stond ook terecht voor een poging tot doodslag, twee weken na het homo-incident.

S. en haar vriendin kregen binnen twee weken ruzie met de twee homo's en met twee jonge vrouwen. Bij de eerste ruzie bleef het incident beperkt tot schelden, spugen en enkele klappen. Voor haar aandeel in de ruzie met de twee vrouwen wordt S. beschuldigd van poging tot doodslag. S. zou een van de slachtoffers vijf tot zes keer tegen het hoofd hebben geschopt. Het slachtoffer liep een hersenschudding, een lichte bloeding en een gekneusde oogkas op.

Uit onderzoek is gebleken dat S. lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en dat ze tijdens de incidenten verminderd toerekeningsvatbaar was. Behandeling in een forensische kliniek vindt de officier van justitie van groot belang voor S. zelf en de samenleving.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’