Volledig scherm
Er kwamen zo'n 1000 personen op de mis af, waaronder veel Nederlanders. © epa

Friso herdacht tijdens bergmis in Lech

In het Oostenrijkse Lech is donderdag prins Friso herdacht tijdens een mis in de openlucht. De dienst werd 's middags gehouden bij de kleine Sankt Nikolauskerk, op ruim 1700 meter hoogte in de bergen.

Er waren meer dan 1000 mensen op afgekomen, onder wie veel Nederlandse toeristen, zo meldden Oostenrijkse media.

Tijdens de dienst, die al gepland stond vanwege Maria Hemelvaart, memoreerde pastor Jodok Müller hoeveel Friso van het alpenlandschap hield. Burgemeester Ludwig Muxel van Lech noemde Friso en de koninklijke familie in een gebed.

De prins raakte op 17 februari vorig jaar in coma na een skiongeluk in Lech. Hij overleed maandag op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Friso wordt vrijdag begraven in Lage Vuursche, bij Baarn.

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.