Volledig scherm
Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland Jan Franssen (L). © ANP

'Fusie Zuid-Holland, Zeeland en deel Brabant'

Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant moeten fuseren als het kabinet zijn plan doorzet voor de vorming van een sterkere Randstad. In die nieuwe provincie zou de nog te vormen metropoolregio van Rotterdam en Den Haag prima passen. Dat zei Jan Franssen, commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak.

De fusie vindt hij noodzakelijk voor een sterke zuidelijke Randstad. Franssen snapt niet waarom het kabinet niet kiest voor een grote Randstadprovincie. Het kabinet wil een opsplitsing: een noord- en een zuidvleugel. In het noorden zouden Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moeten samengaan; in Zuid-Holland blijft alles bij het oude.

'Dat is niet logisch en leidt tot onevenwichtigheid. Mijn voorgestelde fusie zal de hele Randstad sterker maken', zegt Franssen.
Vicevoorzitter van de Vereniging Brabantse Gemeenten, burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom denkt dat de uitlatingen van Franssen een reactie zijn op de teleurstelling over het mislukken van de Randstadprovincie.

'Ik heb begrip voor zijn afwegingen, maar de huidige samenwerking met al onze buren is goed. Oeverloze discussies over grote provincie herindelingen zijn niet nodig en komen niet van de grond', constateerde hij in een reactie.

Commissaris van de Koningin Wim van de Donk van Noord-Brabant wilde vandaag nog niet reageren.

Voorbarig
Commissaris van de Koningin Karla Peijs van Zeeland vindt een fusie voorbarig. 'Laten we eerst maar eens gaan samenwerken. Maar ik wil nooit of te nimmer fuseren met Zuid-Holland als Den Haag daarbij zit. Dan komt de kern van die provincie te veel naar het noorden. Bovendien past Den Haag niet zo bij de rest. Laat dat maar een bestuurlijke en gerechtelijke hoofdstad op zichzelf blijven.'