Volledig scherm
Twee bewoners van de Escampflat. © AD/Guus Schoonewille

Galerijen flat Den Haag onveilig

De galerijen en de balkons van flat Escamp aan de Haagse Leyweg zijn onveilig. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de bewoners is uitgevoerd. De constructie moet direct worden gestut. De kosten voor herstel: ongeveer 1 miljoen euro.

Quote

We hebben de VvE geadviseerd tot het herstel geen kratten bier en verhuisdozen buiten te zetten.

Marinus Poelert

Sommige plekken zijn zo zwak dat ze in theorie niet meer dan 200 kilo aan massa kunnen dragen. Sterker nog, als twee personen van 75 kilo onafhankelijk van elkaar springen op een vierkante meter, is dat eigenlijk al te veel. ,,Daarom hebben we de Vereniging van Eigenaren (VvE) geadviseerd tot het herstel geen kratten bier en verhuisdozen buiten te zetten,'' zegt Marinus Poelert, projectleider bij Nebest, dat het onderzoek uitvoerde. ,,Lopen kan, maar meer niet.''

Een constructiefout is vermoedelijk de oorzaak. Volgens het rapport van Nebest moeten de galerijen en balkons van de flat om die reden zo snel mogelijk worden gestut om gevaarlijke situaties te voorkomen. Gebeurt dat niet, dan zou de galerijvloer in theorie door kunnen buigen. ,,Bij dit soort conclusies moet je zeker handelen,'' aldus Poelert. ,,Ook al is de kans groot dat de vloer niet scheurt. Je zal maar net bij de ongelukkigen zitten.''

De bewoners van de Antillenflat in Leeuwarden weten daar alles van. De galerij van het gebouw uit de jaren zestig stortte in 2011 in, waarna gemeenten alle eigenaren van flats uit deze bouwperiode opriepen om de constructie te laten controleren.

120 appartementen
Dat hebben de bewoners van Escamp, dat uit 120 appartementen bestaat, ook gedaan. En de conclusie van Nebest komt hard aan: ze wonen niet alleen in een onveilig gebouw, maar moeten ook nog eens flink betalen voor herstel. Zelf schatten ze dat bedrag op 1 miljoen euro. De maandelijkse VvE-bijdrage kan hierdoor komend jaar 350 euro hoger uitvallen.

Hoewel de VvE formeel verantwoordelijk is voor de kosten, verwachten D66 en CDA dat veel bewoners de financiële middelen niet hebben. De partijen vragen het college in een brief of ze hierin 'een faciliterende rol kan spelen'.

Lees vandaag meer over de problemen van deze flat in AD Haagsche Courant, editie Den Haag.