Volledig scherm
Tirza Schouten in haar zelfgemaakte 'Khaleesi-jurk' op de IJzeren Troon uit de serie Game of Thrones © privéfoto

Game of Thrones beheerst leven Brabantse studente

Ze verslindt élke aflevering van de succesvolle HBO-televisieserie Game of Thrones maar tóch kan Tirza Schouten (24) uit het Brabantse Berghem niet wachten om seizoen drie opnieuw te beleven. De DVD ervan ligt vandaag in de winkels. Schouten is dan ook niet zomaar een liefhebber, ze is uitgeroepen tot de grootste Game of Thrones fan van Nederland!

Volledig scherm
Schoutens favoriete personage 'Khaleesi' op de IJzeren Troon uit Game of Trones © HBO/Game of Thrones

De Amerikaanse televisieserie zit volgens Schouten zó goed in elkaar dat je er geen genoeg van kunt krijgen. Daarom verheugt ze zich op het herbeleven van seizoen drie van het moderne koningsdrama.

Onderliggende lagen
'De verhalenreeks is zó groots en kent zóveel onderliggende lagen dat je telkens weer iets nieuws ziet. Dingen die je de eerste keer niet in de gaten had maar waarvan je bij de tweede keer denkt: oh, dát was dus de reden. Je kunt ook geen aflevering missen want je moet ze allemaal zien om het te snappen,' zo verklaart ze tegenover het AD. 

De studente orthopedagogiek werd gisteren tot haar grote verrassing verkozen tot grootste Game of Thrones fan van Nederland. De verkiezing was een initiatief van de Nederlandse fansite winteriscoming.nl en Warner Bros Home Entertainment om de lancering van de DVD en Blu Ray met seizoen 3 luister bij te zetten. 

'Serie beheerst mijn leven'
Schouten heeft haar uitverkiezing naar eigen zeggen te danken aan de veelzijdigheid van haar fanschap. 'Game of Thrones beheerst meerdere aspecten van mijn leven. Zo word ik elke morgen wakker met de begintune die uit mijn wekker schalt, draag ik een ketting met een drakentand zoals in de serie en heb ik een armbandje om met een boodschap in Dothraki, de fictieve taal uit de reeks.'

Maar daar blijft haar fanschap niet bij. Zo vernoemt de Brabantse de asielkatten die ze tijdelijk opvangt telkens naar personages uit het moderne koningsdrama, gebruikt ze beeldjes van de wolven uit de serie als boekensteunen en maakt ze kostuums van de hoofdrolspelers na.

Dat laatste vindt Schouten het leukst, zegt ze enthousiast. 'Met fans uit de hele wereld ga ik op zoek naar de patronen. Die staan niet op het internet maar moet je zelf maken. Dat kan alleen door de kostuums uit de serie goed te bekijken.'

Volledig scherm
Tirza Schouten na haar verkiezing tot grootste Game Thrones fan van Nederland. © winteriscoming.nl
Volledig scherm
DaenerysTargaryen alias Khaleesi, het favoriete personage van Tirza Schouten in Game of Thrones. © HBO/Game of Thrones

Jurk nagemaakt
Vorig jaar maakte ze de jurk na van haar favoriete personage: Daenerys Targaryen of Khaleesi, in het Dohtraki de aanspreektitel voor de vrouw van de heerser. Ze is tegen haar zin door haar broer verkocht aan het opperhoofd van de stam en voert na zijn dood zijn leger aan. In de serie vechten zeven koninkrijken om de macht in het mythische continent Westeros, gesymboliseerd in de IJzeren Troon gemaakt van zwaarden van verslagen vijanden.

In haar zilverkleurige 'Khaleesi-jurk' bezocht Schouten vorig jaar de Game of Thrones-tentoonstelling in Amsterdam. Die trok ruim 20.000 bezoekers. Ze konden zo'n 70 voorwerpen uit de eerste twee seizoenen van de televisiereeks bekijken en een selectie uit het derde seizoen. Exclusief voor de Nederlandse fans was ook de felrode jurk te zien van priesteres Melisandre, gespeeld door actrice Carice van Houten. 

'Op IJzeren Troon gezeten'
Neerlands grootste Game of Thrones-fan vond het allemaal even geweldig. 'Ik heb in mijn zelfgemaakte jurk op de troon gezeten en vond het kicken om alle voorwerpen uit de serie eindelijk eens in het echt te zien. Oh ja, en ik moest natuurlijk even voelen aan de stof van de jurk van Carice. Ze speelt haar rol geweldig goed.' 

Tirza Schouten is één van de miljoenen fans van Game of Thrones, dat wereldwijd succes kent. De reeks, uitgezonden door het Amerikaanse betaalkabeltelevisienetwerk HBO (Home Box Office), was in 2013 zelfs voor het tweede achtereenvolgende jaar de meest (illegaal) gedownloade tv-serie ter wereld. 

Hoe geweldig Schouten het ook vindt dat ze seizoen drie van Game of Thrones nu kan terugkijken, toch gaat er volgens haar niets boven een nieuwe reeks afleveringen. Op 6 april start in de Verenigde Staten seizoen 4 van de serie. Daarin schittert naast Carice van Houten nog een tweede Nederlander: acteur Michiel Huisman. 

'Onvoorspelbaarheid is het leukst'
Voor Tirza Schouten geen extra reden om te kijken want ze is geen fan van hem, bekent ze. 'Dat er Nederlanders meespelen in de serie is op zich wel leuk maar ik geniet vooral van de onvoorspelbaarheid van Game of Thrones. Ook de goeierikken gaan er in dood. Ik hou tevens van de middeleeuwse sfeer en van de manier waarop de leden van de verschillende stammen de zaken aanpakken. Dat komt wellicht door de pedagoog in mij, ' zegt de Brabantse lachend.