Politiefoto van Marcos Antonio van der Ploeg en Merve Bircan.
Volledig scherm
Politiefoto van Marcos Antonio van der Ploeg en Merve Bircan. © epa

Gangsterduo volgende week naar Nederland

Het gangsterduo Marcos Antonio van der Ploeg en Merve Bircan staat op het punt aan Nederland te worden uitgeleverd. 'Bonnie & Clyde' zoals ze worden genoemd, zitten sinds hun arrestaties eind februari in het stadje Schwerte apart van elkaar in Duitse gevangenissen.

Forensisch medewerkers van de Duitse politie op de plek waar het tweetal werd gearresteerd.
Volledig scherm
Forensisch medewerkers van de Duitse politie op de plek waar het tweetal werd gearresteerd. © ANP

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Duitsland krijgt de uitlevering aan Nederland komende week gestalte. De rechter in Hamm (Noordrijn-Westfalen) moet alleen nog controleren of het uitleveringsverzoek vanuit Nederland rechtmatig is, maar verwacht niet op problemen te stuiten.

De procedure heeft ruim 2,5 maand in beslag genomen, omdat Marcos Antonio van der Ploeg en Merve Bircan - respectievelijk gedetineerd in Keulen en Wuppertal - elke vorm van medewerking weigerden.

Het duo dat in februari een spoor van geweld en angst door Nederland trok, had reden zich tegen uitlevering te verzetten. Bij een vrijwillige uitlevering kan de Nederlandse justitie ze makkelijk vervolgen voor elk delict dat het Openbaar Ministerie bij elkaar kan sprokkelen. Bij een gedwongen uitlevering moet Nederland exact aan Duitsland formuleren waarvóór ze het duo wil vervolgen. Voor eventuele nieuwe feiten die daarna aan het licht komen, zal Nederland steeds opnieuw toestemming aan de Duitsers moeten vragen. Dan wil er nog wel eens een kleiner feit buiten beschouwing worden gelaten.

Quote

Ons leven is in een hel veranderd

Moeder Fatma Bircan

Beroving, mishandeling en gijzeling
Het gangsterduo Antonio en Merve trok in februari een horrorspoor door Nederland. Na in Meppel en Lage Mierde mensen beroofd, mishandeld en gegijzeld te hebben, deden twee incidenten in Enschede pas echt alle alarmbellen rinkelen. Het tweetal schoot een campinggast neer en gijzelde bijna 6 uur lang een oma met twee kleinkinderen. Ook ontvoerden ze haar schoonzoon.

Het leidde tot een klopjacht in het Nederlands-Duitse grensgebied, die twee dagen later uitmondde in de arrestatie van het duo in een hotel in Schwerte na een gouden tip van een pizzeriahoudster. Inmiddels is duidelijk dat het advocatenkantoor van de bekende strafpleiter Peter Plasman de gangsters zal verdedigen. Plasman wil nog niks zeggen over de zaak.

Fatma Bircan, de moeder van Merve, hoopt haar dochter snel in een Nederlandse gevangenis te kunnen bezoeken. 'Ons leven is in een hel veranderd', zegt ze. 'Sinds haar arrestatie proberen we haar te bezoeken, maar we krijgen maar geen toestemming van de Duitse autoriteiten. Ik heb haar nog niet eens kleren kunnen geven.'

Moeder één keer gesproken
Ze heeft haar dochter de voorbije maanden precies één keer gesproken. Fatma: 'Drie dagen na haar arrestatie belde ze. Om te vertellen dat ze in de gevangenis zat. Alsof ik dat niet wist! Die naïviteit is typerend voor haar. En daar heeft Antonio gebruik van gemaakt.'

Antonio en Merve zullen zich voor meerdere delicten voor de rechter moeten verantwoorden. De straf die zij kunnen krijgen is de maximale straf die geldt voor het zwaarste delict, plus maximaal één derde daarvan voor 'de rest'. Alle maximumstraffen voor alle delicten bij elkaar optellen, gebeurt dus niet.

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”