Volledig scherm
© VARA

Gario: Ze willen om Zwarte Piet mijn strot afsnijden

De Verenigde Naties komen vrijdag met een rapport over racisme in Nederland. Een van de onderwerpen is de verhitte discussie over Zwarte Piet. Aanjager en activist Quinsy Gario (30) spreekt in de Volkskrant onder meer over de vele doodsbedreigingen die hij krijgt. ,,Mensen schrijven dat ze mijn strot gaan doorsnijden''.

Het College voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties, CERD, komt vrijdag met conclusies en aanbevelingen over discriminatie in Nederland. Ook Zwarte Piet komt zeker aan de orde, een heikel onderwerp sinds hij door een deel van de bevolking wordt geassocieerd met racisme en discriminatie.

Kunstenaar Quinsy Gario zorgt sinds zijn arrest uit 2011 voor internationale ophef. Met zijn actie 'Zwarte Piet is racisme' heeft hij de discussie over Zwarte Piet flink aangejaagd en sindsdien wordt hij bedreigd. Scheldkanonnades zijn voor Gario aan de orde van de dag. ,,Kijk, een zwarte mongool'', of ,,Ik wil een sticker met: ik rem niet voor Quinsy Gario''. En: 'Ga naar Afrika en krijg aids'', zijn de dingen die hij naar zijn hoofd geslingerd krijgt.

Paniekaanvallen
,,Natuurlijk doet dat pijn'', vertelt hij aan de Volkskrant. ,,Ik heb paniekaanvallen en hartkloppingen. Soms wordt het zwart voor m'n ogen en moet ik rustig blijven zitten. Dan vraag ik me af of ik wel naar buiten kan. Je hebt maar één persoon nodig, dan kan het voorbij zijn. Dat gaat zo in je gedachten zitten. Ik krijg anonieme brieven. Daarin staat dat mensen me een kogel door mijn kop gaan jagen.''

Jarenlang liet hij iedereen er ongestraft mee wegkomen, maar de laatste tijd verzamelt Gario alle bewijzen om aangifte te kunnen doen. Binnen een jaar ontving hij naar eigen zeggen 770 beledigingen en bedreigingen.

Rapport VN

Mensenrechtenexperts uit het comité houden in de gaten of landen de VN-verdragen naleven die ze hebben getekend. Vorige week praatte het comité al met een Nederlandse delegatie over zaken als noodopvang voor vluchtelingen, de situatie op de arbeidsmarkt en discriminerende uitlatingen in de media. De rol van Zwarte Piet kreeg toen al een prominente rol en leidde tot 'een levendige discussie'.

Nederland wordt net als andere VN-landen eens in de vier jaar 'beoordeeld'.

Donderdag liet Nickelodeon weten dat eind dit jaar ongeschminkte pieten te zien zijn. Na de felle zwartepietendiscussie liet de kinderzender vorig jaar helemaal geen pieten zien, alleen Sinterklaas. Eerder deze maand zei warenhuis de Bijenkorf dit jaar te kiezen voor vergulde klimpieten. V&D laat de versiering afhangen van wat het Sinterklaasjournaal van de publieke omroep gaat doen. Die laat dat pas veel later dit jaar weten.