Volledig scherm
De gaswinning in Groningen zorgt geregeld voor bevingen. © ANP

'Gaskraan kan verder dicht'

Minister Henk Kamp wil de gaskraan in Groningen verder dichtdraaien als dat nodig is voor de veiligheid van de bewoners. Daarvoor zou wel meer gas uit het buitenland moeten worden gehaald.

Dat zei minister Kamp maandagavond in het televisie-programma Oog in Oog van KRO-NCRV. De minister stak de hand in eigen boezem. ,,Als je terugkijkt naar hoe het de afgelopen jaren is gegaan, kun je vaststellen dat we in het verleden onvoldoende de situatie voor de inwoners van Groningen hebben ingeschat.''

Volgens Kamp is hij druk bezig bezig met het verbeteren van de leefbaarheid in het getroffen gebied. Hij stelt onomwonden dat er op termijn minder gas zal moeten worden gewonnen als de veiligheid van de bewoners in het geding komt.

Koud
De minister houdt nog wel een slag om de arm. Tijdens een koude winter zal het gasveld in Groningen wel extra aangesproken moeten worden om de levering van gas op peil te kunnen houden.

Al eerder draaide Kamp de gaskraan een stukje dicht. Voor de meeste bewoners van Groningen was dat niet genoeg. Zij eisen in verband met hun veiligheid een forse teruggang van de productie in Groningen.

De gaswinning in de provincie heeft jaarlijkse vele gasbevingen tot gevolg. Tienduizenden huizen hebben hierdoor schade opgelopen. De rechtbank bepaalde onlangs dat gasexploitant NAM verantwoordelijk is voor de hierdoor ontstane waardedaling van panden.