Volledig scherm
Dorpshuis in het dorpje Leermens staat gestut door de aardbevingen als gevolg van de gasboringen. © ANP

'Gasreus NAM mengt zich toch in versterking huizen Groningen'

De NAM bemoeit zich tegen de afspraken in met de toekomstige versterking van huizen in Groningen. Dat blijkt volgens het Dagblad van het Noorden uit een mail die de NAM op 8 juni per ongeluk naar Hans Alders stuurde, die op dat moment Nationaal Coördinator voor Groningen was.

Het bericht was bedoeld voor een medewerker van onderzoeksinstituten TNO en NEN. In de mail van de NAM die in het bezit is van het Dagblad van het Noorden, staan berekeningen, analyses en standpunten van het bedrijf over de versterking van 1588 huizen.

Het gaat om woningen waarvan de versterking door de minister was opgeschort in afwachting van onderzoek naar de gevolgen van het dichtdraaien van de gaskraan. In de mail geeft de NAM aan TNO en NEN concrete voorstellen voor een lichtere versterking, met in het achterhoofd een nieuwe richtlijn voor bevingsbestendig bouwen.

Ontkenningen

Alders trekt uit de mail de conclusie dat de NAM zich, ondanks herhaalde ontkenningen van minister Wiebes, toch op ondoorzichtige wijze bemoeit met de toekomstige versterking in het aardbevingsgebied.

De NAM ontkent. In de bewuste mail staat louter technische informatie die de NAM op verzoek van TNO en NEN aanleverde, aldus het bedrijf.

,,Van 'het opzoeken van de randjes', laat staan de suggestie dat NAM zich toch weer in de discussie mengt, is geen sprake", schrijft manager Thijs Jurgens van de NAM.