Gaswinning kleinere gasvelden ook omlaag
De geleidelijke afbouw van de gaswinning in Groningen leidt er niet toe dat elders in het land de komende jaren meer gas wordt opgepompt. Ook de productie uit kleinere gasvelden wordt gestaag verminderd, meldt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.
Naast het Groningenveld telt Nederland 240 kleine gasvelden op land en op zee. Daar mag gas uit worden gewonnen zolang daar vraag naar is, maar alleen als dat ook veilig kan. En ook hier gaat de gaskraan geleidelijk dicht. Er worden geen vergunningen meer afgegeven voor het zoeken naar nieuwe velden op land.
,,Elke gaswinning, ook uit een klein veld, kent bepaalde risico's, hoe klein ook'', schrijft Wiebes aan de Tweede Kamer. Maar bij de kleine velden zijn die risico's volgens de minister niet te vergelijken met die rond het Groningenveld. De effecten zijn volgens de minister ,,wezenlijk anders en vele malen minder ernstig'', waardoor ,,Groningse taferelen'' niet te verwachten zijn.
Alles op alles
Het kabinet zet volgens Wiebes alles op alles om de vraag naar gas zo snel mogelijk te verminderen en te zorgen voor betaalbare energie uit duurzame bronnen. Maar zolang gas nodig is om bijvoorbeeld huizen te verwarmen, verdient gaswinning in eigen land de voorkeur boven import, omdat het beter is voor het klimaat, aldus de minister.
Wiebes laat daarnaast weten dat er een landelijke afhandeling komt van schade als gevolg van gaswinning. ,,Mensen moeten bij de vergoeding van mijnbouwschade niet verzanden in langdurige technische en juridische discussies'', vindt hij. De bewindsman komt na de zomer met een nadere uitwerking.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6 tips16
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
-
72
Nóg meer eisen maken Landbouwakkoord een illusie, zegt LTO: ‘Kabinet draait zich helemaal klem’
Het sluiten van een landbouwakkoord is een illusie zolang de regering nieuwe doelen en deadlines blijft stapelen voor natuur, bodem, water, milieu en klimaat. Dat stelt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO-Nederland. ,,Het kabinet draait zich helemaal klem. Ik roep de coalitiepartijen op: durf ons uit deze positie te bevrijden.’’ -
Ridouan Taghi heeft een nieuwe advocaat
Michael Ruperti wordt voorlopig de nieuwe advocaat van topcrimineel Ridouan Taghi. Door de arrestatie van zijn raadsvrouw Inez Weski moest Taghi noodgedwongen zijn eigen verdediging voeren. -
PREMIUMMet video's8
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
36
3 op de 10 Nederlanders hebben geldzorgen, stuk meer dan twee jaar geleden
Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.
-
Verwarring over handbagageregels bij reizigers: wat mag nu wel in de handtas?
-
-
-
met video
Tropisch weer met ‘plaknachten’ op komst, festivals nemen maatregelen
Dit weekend kan de temperatuur stijgen naar een tropische 30 of regionaal zelfs 31 graden. Ook de nachten worden warm en Weeronline spreekt zeker in stedelijke gebieden van ‘echte plaknachten’. Na het weekend blijft het warm en is er kans op een regionale hittegolf. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.