Volledig scherm
Henk Krol, jarenlang het gezicht van de Gay Krant. © ANP

Gay Krant stopt na ruim 30 jaar

Na 34 jaargangen komt er een einde aan de Gay Krant. De krant stopt ermee, na 676 edities, door de slechte economische omstandigheden. Dat heeft een woordvoerder laten weten.

Dinsdag wordt bij de rechtbank het faillissement aangevraagd. Bij de krant die zich al die tijd inzette voor de belangen van homoseksuelen, werken negen vaste medewerkers.

De Gay Krant zag de advertentiemarkt inzakken. De losse verkoop was gestaakt omdat de verspreider van de losse nummers onvoldoende kansen zag. Volgens de woordvoerder heeft de krant zijn doel, emancipatie, voor een belangrijk deel verwezenlijkt.

Henk Krol
Onder leiding van Joop Boonstra en Henk Krol (nu Tweede Kamer-lid voor 50PLUS) groeide het blad uit van een informatief krantje van 'twee dubbelgevouwen A4'tjes' tot - naar eigen zeggen - het grootste homo-informatieblad van Europa. De Gay Krant gaf al in de jaren 80 informatie over aids en hiv, zette zich in voor meer rechten van homoseksuelen, organiseerde vakanties, voerde acties en startte tal van emancipatieprojecten.

Een woordvoerder van COC Nederland zei in een reactie dat een 'belangrijke spreekbuis wegvalt' en 'een voorvechter voor de rechten en acceptatie van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders.' 'Maar we verliezen ook een strijdmakker', stelde de zegsman. 'De krant heeft een belangrijke rol gespeeld bij het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen en heeft in de jaren 80 op een hele taboedoorbrekende manier aandacht besteedt aan aids en hiv.'

Volgens de woordvoerder blijft er nog genoeg te winnen. 'Als je ziet dat driekwart van de homoseksuele middelbare scholieren wordt gepest en mensen in het bejaardentehuis terug de kast ingaan, dan moet er nog een heleboel gebeuren. We gaan de Gaykrant als strijdmakker missen.'

Volledig scherm
© anp