Volledig scherm
Henk Krol, oud-hoofdredacteur en oprichter van de GayKrant © ANP

'GayKrant gaat niet door in 2014'

De GayKrant zal in 2014 niet langer verschijnen als zelfstandig tijdschrift. Het blad wordt vanaf 1 januari een bijlage van het tijdschrift Winq. Dat meldt het homojongerenblad Expreszo zaterdag op zijn website.

In maart 2013 werd de GayKrant van voormalig hoofdredacteur Henk Krol failliet verklaard, vanwege sterk teruggelopen advertentie- en abonneecijfers. Daarna maakte het blad een doorstart als maandelijks opinieblad onder de vleugels van internetbedrijf Gay Group (dat onder meer het populaire Gay.nl exploiteert), televisiezender OUT-TV Media en uitgeverij Winq Media.

De drie partijen wilden er op deze manier voor zorgen dat het volgens hoofdredacteur Edwin Reinerie 'iconische tijdschrift' niet zou verdwijnen. Het eerste nummer verscheen in juli, maar ook deze constructie hield geen stand. Daarom fuseren Winq en de GayKrant nu.

Voormalig journalist en ex-parlementariër Henk Krol richtte de GayKrant in 1979 op. Sindsdien verschenen er bijna 700 edities van het medium. Tijdens de hoogtijdagen, begin jaren negentig, was de oplage van de GayKrant ruim 30.000.

In de jaren tachtig en negentig gold de GayKrant als het voornaamste blad voor de homogemeenschap. Het blad speelde in die periode een belangrijke rol in de emancipatie van homoseksuele mannen en vrouwen in Nederland en was bijvoorbeeld het eerste medium in Nederland dat voorlichting gaf over aids en hiv.

  1. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont tegen deze nieuwssite. Volgens andere omwonenden stond de echtgenote van de raadsman bij het slachtoffer toen de hulpdiensten arriveerden. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
  2. Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbeveiliging

    Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, was bezig particuliere persoonsbeveiliging te regelen. Hij had geen vertrouwen in bescherming door politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.