Volledig scherm
Dilani Butink werd geadopteerd door een Nederlands gezin, maar niet volgens de regels. © DE GELDERLANDER

Geadopteerde vrouw daagt overheid wegens gesjoemel met regels

De door Nederlandse ouders geadopteerde Dilani Butink (26), die in Sri Lanka is geboren, neemt juridische stappen tegen de Nederlandse overheid omdat die te weinig zou hebben gedaan om gesjoemel met adopties te voorkomen.

Dat bevestigt Butink na berichtgeving door Nieuwsuur. De vrouw stelt dat Nederland er beter op had moeten toezien of adopties vanuit Sri Lanka correct verliepen. Butink laat weten dat haar geboortepapieren in Sri Lanka zijn vervalst. Daardoor kan zij haar biologische ouders niet opsporen.

Butink werd in 1992 geboren op Sri Lanka. Ze werd via de stichting Kind en Toekomst geadopteerd. Haar ouders reisden naar Sri Lanka om een kindje op te halen. Dat bleek niet beschikbaar te zijn. Een tussenpersoon zorgde er daarna voor dat Butink geadopteerd kon worden. 

Veel misstanden

In de jaren ‘70, ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw waren er onder meer op Sri Lanka veel misstanden rond adoptie. Kinderen werden na de geboorte in het ziekenhuis bij de moeder weggehaald. Tegen de moeder is gezegd dat het kind was overleden. In werkelijkheid werd het verkocht voor adoptie. 

BNNVARA legde deze praktijken in 2017 bloot in de documentairereeks Adoptiebedrog. Ook Dilani is in de documentaire te zien. Ze is nu 26, woont in Amsterdam en werkt als fotograaf. Op volwassen leeftijd ging ze op zoek naar haar biologische moeder. 

In een dagvaarding eist ze nu dat de overheid schuld erkent, haar schadeloos stelt en een DNA-databank opricht voor geadopteerden uit Sri Lanka. Volgens Nieuwsuur is het de eerste keer dat een geadopteerde de Nederlandse overheid voor de rechter sleept voor een adoptie die niet volgens de regels verliep.

  1. Fietsenwinkel.nl heeft geleerd van rampjaar en gooit het roer om: klant centraal
    PREMIUM

    Fietsenwinkel.nl heeft geleerd van rampjaar en gooit het roer om: klant centraal

    Met het online verkopen van fietsen, zette prijsvechter fietsenwinkel.nl de markt voor tweewielers op zijn kop. Het lukte het bedrijf binnen een paar jaar de grootste (online) fietsenverkoper van Nederland te worden, maar aan de groei kleefden ook nadelen. Klanten klaagden vooral vorig jaar over langdurige reparaties en werknemers die verkeerd advies en voorlichting geven. Fietsenwinkel.nl gooit het roer om en hoeft niet langer de goedkoopste te zijn.