Volledig scherm
Er gaat veel mis bij de bezorging van de uniformen © Politie

Geblunder bij bezorging politie-uniform

De politie neemt grote risico's met de bezorging van hun uniformen. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Hoewel agenten al jarenlang waarschuwen dat uniformen in verkeerde handen belanden, blijft de politietop de bezorging uitbesteden aan PostNL.

Quote

Het risico is enorm dat criminelen met rondslingerende kle­ding­pak­ket­ten aan de haal gaan

Leen Spoor
Volledig scherm
© Marlies Wessels

Agenten klagen dat uniformen ook bij buren worden afgeleverd en in verkeerde handen kunnen belanden. Vorig jaar raakten 41 kledingpakketten vermist. Het is al meermaals voorgekomen dat criminelen het uniform gebruiken bij overvallen en ontvoeringen.

De Nationale Politie laat kledingstukken van agenten - zoals jassen, broeken en veiligheidsvesten - thuisbezorgen. Sinds 2014 klagen agenten over pakketjes die bij de buren worden afgeleverd, terwijl dat ten strengste verboden is. Ook signaleren ze postbezorgers die bekenden van de politie zijn.

Klachten
Hoewel de politie in 2015 overstapte naar PostNL, spelen de problemen nog steeds. Bij politievakbond ANPV kwamen de afgelopen weken tientallen klachten binnen. 'Ik weet zeker dat onze adressen worden verkocht aan criminelen', rapporteert een agent. 'Mijn uniform is bij de buurman bezorgd, een man die regelmatig met de politie in aanraking komt', meldt een ander.

De ANPV wil dat de bezorging zo snel mogelijk in eigen beheer wordt genomen en dat uniformen worden afgeleverd op politiebureaus. De korpsleiding blijkt deze mogelijkheid vorig jaar te hebben onderzocht, maar deze optie was te duur. ,,Dan zouden we een eigen transportdienst moeten opzetten", zegt een politiewoordvoerder.

Quote

Alleen in uitzonderlijke gevallen kan kleding op het bureau worden afgeleverd

Woordvoerder politie

Op het bureau
Jaarlijks verstuurt de politie 130.000 kledingpakketten. ,,Alleen in uitzonderlijke gevallen kan kleding op het bureau worden afgeleverd. Bijvoorbeeld als een agent wordt bedreigd."

Om diefstal van het uniform te voorkomen, is met bezorger PostNL afgesproken dat kledingstukken alleen aan de geadresseerde mogen worden overhandigd. Als die niet thuis is, moet het pakket retour worden gestuurd. Dat gebeurt lang niet altijd. 

Risico
,,Het risico is enorm dat criminelen met rondslingerende kledingpakketten aan de haal gaan", zegt ANPV-bestuurder Leen Spoor. In oktober waarschuwde de politie nog voor 'nepagenten' die zich bij ouderen naar binnen kletsten en ze beroofden. 

Voor 1 juli 2015 bezorgde koeriersbedrijf JBM de kleding van agenten. Het contract met die firma werd niet verlengd. ,,Binnenkort wordt de bezorging opnieuw aanbesteed", meldt de politiewoordvoerder. ,,Daarin wordt het veiligheidsaspect nadrukkelijk meegenomen."