Vanmorgen is het kantoorpand van farmaceut Roche aan de Transistorstraat in Almere beklad met leuzen.
Volledig scherm
Vanmorgen is het kantoorpand van farmaceut Roche aan de Transistorstraat in Almere beklad met leuzen. © AS Media

Gebouw coronatestmaker Roche in Almere beklad met tekst ‘Hoeveel doden?’

Onbekenden hebben vannacht een vestiging van farmaciebedrijf Roche in Almere beklad. Op de muur van het pand staat onder meer ‘Hoeveel doden?’ met zwarte verf. Ook hing er een bord met de tekst: ‘Fuck Roche Winst’. Het bord is inmiddels verwijderd, de tekst staat er nog. 

Roche, dat testen produceert om het coronavirus bij mensen vast te kunnen stellen, ligt onder vuur omdat zij niet genoeg materiaal zou leveren om de testen uit te voeren, en omdat er geruchten gaan dat de farmaceut het recept voor de vloeistof van de testen geheim zou houden. 

Roche ontkent dat zij het recept niet vrijgeven. Volgens Esther de Rooij, de baas van de Nederlandse tak van Roche, is het ‘vrijelijk beschikbaar’, zo zei zij gisteravond in Jinek

Afhankelijk

Laboratoria in Nederland zijn voor het uitvoeren van testen grotendeels afhankelijk van apparatuur en materialen van Roche. Het bedrijf zou echter niet genoeg materiaal leveren, waardoor ziekenhuizen testen uit elkaar moeten halen. Roche ontkent ook die aantijging. ,,Dat verhaal klopt niet”, reageert het hoofdkwartier in Basel. 

De farmaceut ‘kan niet bevestigen’ dat het onvoldoende van de zogeheten lysisbufferoplossing kan leveren. Op dat middel zit overigens geen patent, meldt de woordvoerder eveneens. Hij geeft alleen geen antwoord op de vraag of Roche bereid is de exacte samenstelling van het middel vrij te geven. Roche maakt wel duidelijk dat het niet kan instaan voor de betrouwbaarheid van testresultaten als middelen door een ander worden gemaakt. 

Kijk hier naar onze video's over corona: