Volledig scherm
© Shutterstock

'Gebruik verslavende pijnstillers loopt uit de hand'

Het voorschrijven van verslavende, opioïde pijnstillers loopt in Nederland uit de hand, zeggen artsen en andere deskundigen. In zes jaar tijd verdrievoudigde het aantal gebruikers van oxycodon, een morfine-achtige zware pijnstiller, tot 439.000 per jaar. Verslaafden beschrijven afkicktaferelen die doen denken aan heroïne, schrijft de Volkskrant.

Oxycodon is een opiaat-achtige pijnstiller, die twee keer zo sterk is als morfine. Vroeger was het vooral bestemd voor terminale kankerpatiënten. Nu krijgen mensen de pijnstiller ook na een botbreuk, amandeloperatie of bij chronische pijn, aldus de krant.

Artsen zijn bezorgd, aangezien het middel bij langdurig gebruik een sterk verslavende werking kan hebben. De Volkskrant sprak gebruikers van het middel, die ontwenningsverschijnselen beschrijven die lijken op die van heroïne: zweten, koorts, trillen en hevige botpijn. Eén gebruikster zegt dat ze dagenlang schreeuwend van pijn op de grond lag.

Specialisten zeggen in de krant dat bij artsen vaak de kennis over de verslavende werking en het juiste gebruik van het medicijn ontbreekt.