Volledig scherm
Remy in de opvang bij Stichting Leeuw. © Stichting Leeuw

'Gedumpt leeuwenwelpje Remy afkomstig van Frans circus'

VideoHet leeuwenwelpje Remy, dat zondagochtend in een weiland in het Utrechtse Tienhoven werd gevonden, is daar via een Belgische particulier achtergelaten. Dat stelt Stichting AAP, een organisatie die zich inzet voor het welzijn van exotische dieren.

Stichting AAP kreeg gisteren al snel de bevestiging dat een particulier uit Wallonië het leeuwenwelpje in zijn bezit heeft gehad. AAP onderhoudt veel contacten met andere Europese opvangcentra en ook uit het eigen netwerk werd het verhaal bevestigd.

Shanti Haas, woordvoerder van AAP, denkt dat de particulier het welpje van een Frans circus heeft gekregen. De Belgische man had volgens AAP ook andere wilde dieren, zoals apen, een wasbeer en een caracal (een middelgrote katachtige uit Afrika) in zijn bezit.

Inval

De Belg vermoedde een inval van de Belgische overheid, vertelt Haas. ,,Omdat het bezit van een leeuwenwelpje ook in België verboden is, wilde hij snel van het welpje af. Logisch is het dan inderdaad niet om naar Tienhoven te rijden om het dier daar achter te laten. We weten dus ook niet wie het welpje daar precies heeft gedumpt, maar dit is het verhaal dat we via ons netwerk bevestigd kregen.”

Het circus kan om verschillende redenen van het welpje af willen. Haas: ,,Mogelijk heeft het circus even geen optredens meer en worden dieren tijdelijk bij particulieren gestald. Het kan ook zijn dat er meerdere welpjes zijn geboren en dat het circus maar plaats heeft voor één. Maar misschien wilde het circus af van wilde dieren, omdat optredens met wilde dieren in steeds meer Europese landen worden verboden.”