Volledig scherm
Advocaat Rob Bedaux, die opkomt voor circa honderd ex-medewerkers van Defensie in een zaak tegen de Staat © ANP

Gedupeerden chroom-6 vangen bot bij rechter

Oud-medewerkers van Defensie die jarenlang tijdens hun werk zijn blootgesteld aan de gevaarlijke stof chroom-6, moeten hun zaak tegen de staat uitvechten via de bestuursrechter. Dat is het oordeel van de rechtbank in Maastricht. 

De rechtbank verklaart de eisers niet-ontvankelijk in de civiele procedure die zij tegen het ministerie hadden aangespannen. Advocaat Rob Bedaux, die ongeveer honderd van de oud-werknemers vertegenwoordigt, spreekt van een 'teleurstellend vonnis'. 

Hij gaat zich beraden op de volgende stap en ziet twee mogelijkheden: in beroep gaan tegen het vonnis van de rechtbank of het vonnis volgen en alsnog naar de bestuursrechter stappen. Volgens de rechtbank Limburg gaat de bestuursrechter over de zaak, omdat veel van de eisers voormalige ambtenaren zijn.

De medewerkers van Defensie die stellen getroffen te zijn door de giftige stof werkten een zogeheten POMS-site in Nederland, waar NAVO-materieel werd onderhouden en opgeslagen. Op de terreinen werden onder meer legervoertuigen gestraald met grit dat chroom-6 bevatte.

Doden

Advocaat Bedaux komt op voor ex-werknemers van POMS-sites in Ter Apel, Coevorden, Vriezenveen, Brunssum en Eygelshoven. Zo'n 2500 werknemers werkten er tussen 1984 en 2006 aan het onderhoud van NAVO-materieel. Daarbij werd gestraald met grit dat de giftige stof chroom-6 bevatte. Volgens Bedaux overleden als gevolg van dit gif 111 oud-werknemers en werden zo'n duizend anderen ernstig ziek.

Weliswaar had Defensie al een coulanceregeling ingesteld waarbij bijna driehonderd mensen een vergoeding kregen. Maar Bedaux wil ook een vergoeding vanaf 9000 euro voor mensen die buiten deze regeling vallen.

,,Deze mensen zijn vergiftigd, ze zijn niet ingelicht over de gevaren en kregen geen medisch onderzoek'', verweet Bedaux het ministerie van Defensie. Een onrechtmatige daad, vindt de advocaat. En dat valt volgens hem onder de civiele rechter. Bedaux bestrijdt de lezing van de rechtbank dat hij bij de bestuursrechter had moeten zijn. Dan gaat het om een schadebesluit, en daar vroegen wij niet om, aldus Bedaux.

Defensie

Defensie laat weten kennis te hebben genomen van de uitspraak. Het ministerie neemt de signalen van de zieke oud-collega's die met chroom-6 hebben gewerkt serieus en laat onderzoek doen door het RIVM naar het gebruik hiervan. Defensie hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben voor alle betrokkenen.