Minister Lilianne Ploumen(Ontwikkelingssamenwerking).
Volledig scherm
Minister Lilianne Ploumen(Ontwikkelingssamenwerking). © anp

'Gedwongen terugkeerbeleid werkt niet goed'

Het kabinet moet meer doen om ervoor te zorgen dat herkomstlanden hun burgers terugnemen als hun asielverzoek in Nederland is afgewezen. Het gaat om mensen die Nederland gedwongen wil uitzetten, omdat ze niet vrijwillig terugkeren. Nederland benadert de herkomstlanden echter niet goed zodat het terugkeerbeleid niet werkt.

Dat concludeert de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) in een onderzoeksrapport dat donderdag wordt aangeboden aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) en minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking).

Niet dwingen
Een aantal landen zit niet te springen om mensen terug te nemen die zelf niet terug willen. Nederland kan ze daardoor niet gedwongen uitzetten. Het gaat onder meer om China, Irak, Marokko, Somalië, Ghana en Egypte.

Om deze weigerlanden toch te bewegen hun burgers terug te nemen, wil het kabinet deze landen actiever op dit punt benaderen. Niet alleen de ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken zouden daarbij een rol hebben, maar ook andere ministeries. Dit komt niet van de grond.

Economische belangen
Dat komt volgens de ACVZ onder meer omdat er in de relatie met deze landen verschillende Nederlandse belangen spelen, zoals economische. Het belang van het terugkeerbeleid staat niet voorop. Volgens de onderzoekers kunnen daar goede redenen voor zijn maar de politiek brengt dat niet zo naar buiten.

Nederland moet een betere band opbouwen met deze landen en ze ook iets bieden als ze wel migranten terugnemen. Verder moet meer in Europees verband worden samengewerkt om terugkeer effectiever te maken.

Stoer
GroenLinks wijst erop dat het kabinet wel stoer roept dat mensen terug kunnen, maar dat dit dan wel moet kunnen. ,,Ondertussen weigert datzelfde kabinet mensen een fatsoenlijke bed, bad, brood-voorziening te bieden, laat staan een perspectief voor de lange termijn', zegt Linda Voortman van GroenLinks in een reactie.

De PVV wil juist af van asielzoekers en snel een debat erover houden met Dijkhoff. PVV'er Sietse Fritsma stelt dat uitgeprocedeerde asielzoekers ,,door pure laksheid van het kabinet hier gewoon blijven''.