Het MC Slotervaart in Amsterdam is failliet verklaard
Volledig scherm
Het MC Slotervaart in Amsterdam is failliet verklaard © Robin Utrecht

‘Geef allemaal 1 euro’: patiënt start actie voor failliet MC Slotervaart

Nina Pieters bezocht als patiënt soms wekelijks het MC Slotervaart. En als het aan haar ligt moet dat ‘prachtige ziekenhuis’ gered worden. ,,Als iedere inwoner van Nederland 1 euro bijdraagt kan het blijven bestaan.”

Om haar actie van de grond te krijgen heeft Pieters de polikliniek van het failliete ziekenhuis, die voorlopig nog wel open is, volgehangen met A4'tjes. Een wanhoopskreet noemt ze het.

,,Ik kon niet slapen omdat ik zo boos was dat dit ziekenhuis dicht moet. Ik voelde dat ik iets moest doen, dus ben ik met een emmertje plaksel en posters naar het Slotervaart gegaan”, zegt Pieters, die met haar chronische ziekte acht jaar patiënt was in het Slotervaart.

Stapel stenen

Quote

Ik woon vlak bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, maar reisde speciaal naar het Sloter­vaart

Nina Pieters

Ze spreekt van een ‘aanklacht’ tegen een uitspraak van minister Bruins (Zorg), waarin hij het had over het redden van ziekenhuizen als het Slotervaart. ,,Het gaat niet om het bewaken van een stapel stenen, het gaat over het bewaken van degelijke zorg in Nederland”, was zijn redenering om niet bij te springen om de ziekenhuizen overeind te houden.

Die uitspraak stuitte Pieters tegen de borst. ,,Dit is geen stapel stenen. Hier staat een gebouw, niet in de beste staat, maar wel een plek waar de mensen het werk deden waar het allemaal om gaat: zieke mensen begeleiden en zo beter maken”, schrijft ze.

Sfeer nergens anders

Tuurlijk, zegt Pieters, kunnen er in het management dingen fout hebben gezeten, maar de sfeer die het personeel in het kleinschalige ziekenhuis neer wist te zetten, vindt ze nergens anders.

,,Ik woon vlak bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, maar reisde er speciaal voor naar het Slotervaart. Ik had voor komende vrijdag nog een afspraak staan voor een infuus, maar nu moet ik op zoek naar een ander ziekenhuis. En dan eindig ik vast ergens op een wachtlijst.”

Haar oproep wordt gedeeld door veel mensen. En hoewel ze het zelf vooral zag als persoonlijke actie, gedaan uit frustratie, kloppen bij Pieters nu mensen aan die serieus willen doneren. ,,Het zou wat zijn als het echt zou lukken. Ik las ergens dat er 6 miljoen voor nodig is, dus als maar een deel van Nederland een euro doneert, zijn we er al.”

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, vindt het faillissement van het Slotervaartziekenhuis vreselijk voor medewerkers en patiënten. ‘Zorgverzekeraars moeten echt aan de bak’, zegt Halsema. Bekijk hieronder de beelden: