Volledig scherm
FNV-, CNV-leden en leden van ouderenorganisaties protesteren in 2014 op het Plein, tijdens de behandeling van de nieuwe pensioenregels in de Tweede Kamer. © anp

'Geef AOW'ers 10 euro per maand extra'

Minister Asscher moet gepensioneerden 10 euro per maand bovenop de AOW geven. Dat is een van de manieren om het jarenlange koopkrachtverlies van ouderen te repareren.

Dat staat in een brandbrief van ouderenbond ANBO aan de minister van Sociale Zaken. ,,Ouderen zijn er ten opzichte van werkenden al erg veel op achteruitgegaan. Dat dit volgend jaar opnieuw gebeurt, gaat echt te ver,'' zegt Frank van der Aa van de ANBO.

Terwijl werkenden erop vooruitgaan, verliezen ouderen volgend jaar 1,1 procent koopkracht, berekende het Centraal Planbureau deze week. Dat is niet voor het eerst. In de periode 2009 tot 2013 kregen ouderen 6 procent minder te besteden, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in opdracht van de ANBO. Ter vergelijking: werkenden gingen er in die periode 1,1 procent op achteruit. Vooral gepensioneerden met middeninkomens werden hard geraakt.

De teruggang komt vooral door pensioenfondsen die de aanvullende pensioenen niet meer indexeren. Maar senioren hebben ook last van bezuinigingen, zoals de afschaffing van de tegemoetkoming voor de zorgkosten.

Voorstellen
De ANBO doet daarom een aantal voorstellen, zodat gepensioneerden meer te besteden krijgen. Zo ontvangen ouderen nu 25,35 euro per maand bovenop hun AOW, maar dat moet terug naar het niveau van 2009: 36,45 euro.

Daarnaast vraagt de belangenvereniging minister Asscher de geplande verlaging van de ouderenkorting en afschaffing van de ouderentoeslag per 1 januari terug te draaien of op z'n minst te verzachten. Ook moet hij de zogeheten Bosbelasting voor ouderen met een hoger inkomen afschaffen en ouderen met een laag inkomen tegemoetkomen in de zorgkosten.