Volledig scherm
© ANP/Koen Suyk

'Geef baby langer peutermelk om schade te voorkomen'

Ouders moeten hun kind dagelijks een flinke beker peutermelk geven om te voorkomen dat er schade aan botten en hersenen ontstaat. Alleen koemelk biedt onvoldoende bouwstoffen. Dat stellen kinderartsen in een nieuwe studie.

Volgens het Voedingscentrum kunnen kinderen vanaf 1 jaar gerust van poedervoeding overstappen op gewone koemelk,  maar kinderartsen zijn het daar niet mee eens. In een onderzoek onder ruim 300 peuters in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië tonen ze aan dat 12 procent een ijzer- en 23 procent een vitamine D-tekortheeft.  Minstens 150 milliliter peutermelk (verrijkte poedermelk) per dag kan dat grotendeels voorkomen, aldus de artsen.

Voldoende bouwstoffen

Eten volgens de 'Schijf van Vijf' zouden voldoende bouwstoffen op moeten leveren, maar in de praktijk komt daar bij peuters weinig van terecht, zegt kinderarts Frank Brus van het Haagse Juliana Kinderziekenhuis/HagaZiekenhuis die de studie samen uitvoerde met het AMC, VUmc en Erasmus MC. Daaruit blijkt ook dat slechts 30 procent van de ouders zijn kroostelke dag vitamine D-druppels geeft.

Brus noemt het 'schokkend' dat een vijfde van de onderzochte peuters een vitamine D-tekort heeft. Met name omdat de gevolgen ernstig worden onderschat. ,,Te weinig vitamine D in de belangrijkste groeifase van een kind kan leiden tot gestoorde botgroei en een verminderde afweer,waardoor bijvoorbeeld oorontstekingen kunnen ontstaan." Te weinig ijzer heeft een negatief effect op de neurologische ontwikkeling. 

Verrijkte voeding

Om te zorgen dat kinderen wél genoeg bouwstoffen binnenkrijgen is verrijkte voeding een oplossing, stellen de kinderartsen. Brus: ,, Bij de meeste peuters krijg je geen 100 gram groente en 50 gram vlees/vis per dag naar binnen, maar melk drinken ze bijna allemaal dagelijks." 

Peutermelk levert veel meer vitamine D en ijzer dan gewone koemelk, waardoor 150 milliliter (de helft van de aanbevolen hoeveelheid melk per dag) al voldoende is, stelt het onderzoek dat nu is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Dat zorgt namelijk voor 58 procent minder kans op een ijzertekort en 78 procent minder kans op een vitamine D-tekort. ,,Verder kun je gewoon koemelk drinken. Máár: geen melk bij de maaltijd. Calcium belet de opname van ijzer."

De peutermelk in de studie is geleverd door Nutricia. Het zou goed kunnen dat andere merken ook tekorten tegengaan, al is dat op basis van dit onderzoek niet te zeggen, menen de wetenschappers. De samenstelling is daarbij van belang. Dat geldt ook voor andere verrijkte producten als margarine, brood en ontbijtgranen die mogelijk kunnen helpen.

  1. Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksverbod wordt één grote ramp’
    PREMIUM

    Woeste pompbaas Ewout (53) haalt uit naar Kamer: ‘Tabaksver­bod wordt één grote ramp’

    Een totaalverbod op de verkoop van sigaretten gaat dramatische consequenties hebben voor eigenaren van tankstations. Dat zegt pomphouder Ewout Klok. De 53-jarige ondernemer uit Hoogeveen roept het kabinet op om eerst de effecten van een tabaksverbod te laten onderzoeken voor deze‘rigoureuze en ondoordachte maatregelen’ van kracht gaan. ,,Als dit doorgaat, wordt het een ramp in Nederland.”