Volledig scherm
© Ruud Rogier Fotobureau

'Geef Groningers 'n grondboor'

Kennis over de bodem is cruciaal bij de afhandeling van aardbevingsschade. Daarom moeten dorpen in Groningen zelf monsters nemen en de beschikking krijgen over een grondboor.

Dat zegt geoloog Peter van der Gaag. Hij vindt dat inwoners meer gegevens over de ondergrond moeten verzamelen. ,,Ik vind dat elk dorp een boorset moet hebben. Iedereen kan boren. En neem watermonsters. Elk dorp zou een cursus geologie moeten volgen. Je weet veel beter wat er ondergronds gebeurt als je zelf gegevens verzamelt.'' Voordeel is volgens hem dat bewoners beter beslagen ten ijs komen wanneer ze te maken krijgen met de NAM, het Centrum Veilig Wonen en allerlei experts en taxateurs die bevingsschade afhandelen.

Van der Gaag sprak zaterdag in Middelstum op een symposium over meetnetten in het aardbevingsgebied. De initiatiefnemers vinden dat er veel te weinig kennis over de ondergrond in Groningen is. De geoloog is een voorstander van zogenoemde tiltmeters, die nauwkeurig kunnen berekenen hoe huizen en objecten zich houden tijdens bevingen en vooral ook of ze daarna weer in de oorspronkelijke positie terugkeren.

Afwijkend

Volgens hem is die apparatuur onmisbaar in Groningen, maar door tegenwerking van de overheid en de NAM bijna nergens te vinden. ,,Nederland wijkt in dit opzicht erg af van de rest van de wereld. Kamerleden moeten eens uitzoeken waarom dat zo is.''

Van der Gaag plaatste vraagtekens bij het afgelopen vrijdag gepresenteerde onderzoek van Witteveen+Bos, waarin aardbevingsschade in het buitengebied wordt afgewezen. Hij wijst erop dat er zeker twee keer een stevige beving is geweest dicht bij het zogenoemde contourengebied.

,,Namelijk in Froombosch en in Kropswolde. En daarvoor is destijds ook schade vergoed. Zijn deze bevingen wel bij het onderzoek betrokken?''