Volledig scherm
© Politie Westland

'Geef hond spuitje na ernstig bijtincident'

Honden die mensen of andere honden bijten en daarmee ernstig verwonden of doden, moeten verplicht afgemaakt worden. Dat schrijft de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in een adviesrapport dat vandaag werd aangeboden aan staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken. 

Het rapport werd geschreven omdat er volgens de staatssecretaris steeds meer maatschappelijke zorgen zijn om bijtincidenten. Met het voorstel wil de Raad het aantal ernstige bijtincidenten terugdringen. Ook zullen potentiële eigenaren minder snel een hond kopen die meer risico met zich meebrengt.

Gevaarlijke honden

De Raad maakt onderscheid tussen verschillende typen honden. In de categorie ‘hoog risico’ (HR)-honden zitten rassen als de pitbull, staffordshire-bullterriër, Duitse herder en bordeauxdog. Eigenaren van deze honden moeten verplicht een gehoorzaamheidscursus volgen, vindt de Raad. In de publieke ruimte moeten HR-honden aangelijnd zijn en wanneer ze loslopen, moeten ze gemuilkorfd worden.

Daarnaast wil de Raad dat er meldpunten komen, zodat burgers snel en anoniem melding kunnen doen van gevaarlijke situaties. Zo kan voorkomen worden dat een situatie uit de hand loopt. Betrouwbare cijfers van incidenten zijn er nog niet, ook dit moet veranderen. 

Hondenbescherming

De Hondenbescherming heeft positief gereageerd op het rapport. Tegen de Telegraaf zei directeur Ineke van Herwijnen dat de Raad handvatten biedt om de problematiek met bijtincidenten tegen te gaan. Wel vindt ze dat voorkomen beter is dan genezen. Als het aan haar ligt, gaan baasjes al op cursus voordat ze een hond aanschaffen.

Over een maand komt de staatssecretaris met een reactie.