Volledig scherm
© anp

Geen agent is blij met falende zelfremmende politieauto

De Nationale Politie haalt 300 nieuwe noodhulpauto's terug naar de garage. De reden: het automatische remsysteem laat de wagen onverwachts vaart minderen.

Quote

Ik snap niet waarom de politie dit systeem ooit heeft laten inbouwen

Geert Priem, ANPV
Volledig scherm
De zelfremmende Volkswagen Touran, type 3. © FB

Agenten in het hele land klagen steen en been over de zelfremmende auto's. Het veiligheidssysteem City Emergency Brake signaleert voorliggers en trapt automatisch op de rem om een botsing te voorkomen. Maar de politie zit daar niet op te wachten: agenten worden gehinderd door de plotselinge rembeweging.

Meerdere politiemensen zijn bijna tegen het autodashboard geknald, doordat de Touran een noodstop maakte. Agenten in onder meer Rotterdam en Noord-Nederland hebben zich hierover beklaagd.

,,Onbegrijpelijk", vindt Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV. ,,Als agent moet je offensief kunnen rijden en weggebruikers van de weg kunnen duwen. Maar dat kan niet meer. Ik snap niet waarom de politie dit systeem ooit heeft laten inbouwen.''

Criminelen

Quote

Het heeft regelmatig voor problemen gezorgd

Geert Priem, ANPV

Hoe vaak agenten door het remsysteem te laat bij 112-meldingen zijn aangekomen, is niet bekend. Ook is onduidelijk of criminelen dankzij de zelfremmende auto bij achtervolgingen zijn ontkomen. ,,Het heeft regelmatig voor problemen gezorgd", weet Priem.

De korpsleiding van de Nationale Politie laat het remsysteem in alle nieuwe auto's permanent uitschakelen. ,,Dat duurt naar verwachting een aantal maanden", laat een woordvoerder weten. ,,Zodra Volkswagen de oplossing gereed heeft, kunnen de voertuigen langs de dealer om de software aan te passen."

Noodhulpvoertuigen
Tot die tijd blijven de noodhulpvoertuigen inzetbaar. De korpsleiding heeft besloten om alle nieuw te leveren Tourans niet meer uit te rusten met de City Emergency Brake. Of en welke kosten met de terugroepactie zijn gemoeid, is nog niet bekend.

Agenten kunnen het remsysteem nu al handmatig uitschakelen met een druk op de knop. Maar wanneer de auto opnieuw wordt gestart, moet ook het remsysteem weer worden uitgezet. In totaal zijn 300 van de 1500 noodhulpvoertuigen ingeruild voor de zelfremmende auto's. Het gaat om de Volkswagen Touran, type 3.

Standaard

De Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie laat weten dat bij de aanbesteding niet om het zelfremmend systeem is gevraagd, maar dat het standaard wordt geleverd door Volkswagen. ,,Bij een volgende aanbesteding willen we dat dit soort systemen permanent kan worden uitgeschakeld'', laat een woordvoerder weten.