'Geen bewijs voor rol kroongetuige Nabil B. bij moordpoging’

VideoIn de extra beveiligde rechtbank op Schiphol wordt vandaag het proces tegen de verdachten in de liquidatiezaak rond de voortvluchtige Ridouan Taghi hervat. Het is de eerste openbare zitting sinds de moord op advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. verdedigde. Verslaggever Yelle Tieleman is erbij en doet onderaan dit artikel live verslag via Twitter. 

Het is de eerste openbare zitting in het proces tegen Taghi sinds de moord op Wiersum en daarom is de pers in groten getale aanwezig. De zitting zou eigenlijk om 09.00 uur beginnen, maar begon vanwege die grote belangstelling, en enkele technische problemen, met bijna twee uur vertraging. Met de videoverbinding ging de rechtbank de mist in. De kroongetuige had via deze verbinding contact met de voorzitter van de rechtbank. Via een van de camerstandpunten was B. te zien op het beeldscherm in de zittingszaal, dat werd uitgezonden in de perskamers. Het duurde nog geen minuut, toen ging de verbinding op zwart. Daarna was B. niet meer in beeld.

De voorzitter van de rechtbank begon de zitting vanochtend met de melding dat kroongetuige Nabil B. nog geen nieuwe advocaten heeft. Vorige week werd bekend dat de enig overgebleven advocaat van hem de verdediging heeft neergelegd, en dat nieuwe advocaten die hem gaan bijstaan anoniem blijven. Een voor Nederland unieke situatie. De moord op advocaat Derk Wiersum hebben de verhoren van de kroongetuige ook vertraagd. Het is nu de bedoeling dat de verhoren bij de rechter-commissaris begin januari starten.

B. is overigens niet aanwezig bij de zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Hij zit op een andere, onbekende locatie. Vanaf die plek volgt hij de zitting via een videoverbinding. De verbinding was vanochtend niet mogelijk vanwege technische problemen, maar werd later toch hersteld.

Marengo-proces

Het Marengo-proces draait om vier moorden en acht pogingen tot moord. Er loopt nog altijd een onderzoek naar versleutelde PGP-berichten die zijn onderschept en de verklaringen die zijn afgelegd. Dat betekent dat er nog moorden kunnen worden toegevoegd aan de tenlastelegging. De hoofdverdachten zijn Ridouan Taghi en Saïd Razzouki, die beiden voortvluchtig zijn. In totaal gaat het om zeventien verdachten, inclusief kroongetuige Nabil B. Van de zeventien verdachten zitten er twaalf vast.

Volledig scherm
Een beveiligde auto komt aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in het grote liquidatieproces Marengo. Zestien verdachten staan in deze zaak terecht. © ANP

Het Openbaar Ministerie stelde vanochtend dat er geen bewijs gevonden voor de stelling dat kroongetuige Nabil B. betrokken is geweest bij een poging tot moord op Mohamed Razzouki, een van de voornaamste verdachten in het Marengo-proces. Razzouki verklaarde in oktober dat B. achter de poging tot liquidatie zat. Razzouki werd in december 2017 in Utrecht beschoten en raakte ernstig gewond. Volgens hem had B. hem naar de plek des onheils gelokt. Dat deed B. vanuit de gevangenis met een door Razzouki geregelde PGP-telefoon. Razzouki en zijn advocaat Nico Meijering brachten dit verhaal enkele weken geleden via de media naar buiten.

Het OM hekelde het feit dat Razzouki langs die weg zulke zware beschuldiging aan het adres van B. uit, omdat dat ,,buitengewoon schadelijke gevolgen kan hebben voor de kroongetuige”. De verklaring van Razzouki mist volgens justitie iedere onderbouwing. Ook vindt het OM het ,,opmerkelijk” dat hij pas twee jaar na dato met dit verhaal op de proppen komt en nooit aangifte heeft willen doen, ondanks aandringen van de politie daartoe. Hij heeft bovendien geweigerd zijn bronnen te noemen. Het politieteam dat de poging tot liquidatie onderzoekt, heeft Razzouki's beweringen toch onderzocht. Aanwijzingen in de richting van Nabil B. zijn daarbij niet gevonden.

PGP-telefoon

Volledig scherm
De voortvluchtige Ridouan Taghi (links). Een ‘verouderingstekening’ van Taghi met onder meer een baard (rechts). © Politie

Advocaat Meijering weerlegde echter dat Razzouki jarenlang een goede vriend was van kroongetuige Nabil B. en daarom ,,als geen ander kan vertellen en verklaren over Nabil’’. Deze zomer kreeg Meijering voor het eerst de kans om B. te horen. ,,En het was meteen raak‘’, refereerde hij aan de PGP-telefoon die B. in de gevangenis tot zijn beschikking had. En dat moet niet kunnen, stelt de advocaat

Advocaat Inez Weski had vanochtend al gesteld dat het OM mogelijk medeverantwoordelijk is voor levensdelicten die door Nabil B. vanuit de gevangenis zouden zijn geregisseerd. Dat omdat B. in de gevangenis de beschikking had over de telefoon ,,terwijl hij onder controle van het OM stond.’’ Weski staat tijdens het proces de broers Mario en Mao R. bij. De verdediging van hoofdverdachte Ridouan Taghi legde ze onlangs neer uit onvrede met de gang van zaken tijdens het grote proces. Ze vindt dat ze van de rechtbank onvoldoende onderzoek mag doen naar de verklaringen van de kroongetuige en de geheime berichten die verdachten naar elkaar stuurden.

Zwaar beveiligd

Rond de rechtbank op Schiphol zijn vandaag extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zwaargewapende agenten van de Marechaussee staan op iedere hoek van de rechtbank. De officieren van justitie en rechters zijn met beveiligd vervoer de rechtbank ingeleid. Journalisten mogen het proces alleen vanuit een perskamer volgen en zijn niet welkom in de zittingszaal. Ook heeft de rechtbank gevraagd de namen van de rechters en de officieren uit veiligheidsoverwegingen niet te publiceren.

Even was er vanochtend nog ophef over een door een verslaggever genomen foto vanuit de perszaal. Op de foto was een beeldscherm te zien, met beeld van de zaal waarin het proces plaatsvindt. Ook de rechters zijn zichtbaar op de foto. De foto kwam op Twitter terecht maar werd daar ook weer snel van verwijderd door de verslaggever. De zitting werd even stilgelegd en de man is uit eigen beweging vertrokken. 

De rechtbank zelf blunderde nog wel. Kroongetuige Nabil B. was donderdag kort in beeld te zien in de perskamer. De kroongetuige had via een videoverbinding contact met de voorzitter van de rechtbank. Via een van de camerstandpunten was B. te zien op het beeldscherm in de zittingszaal, dat werd uitgezonden in de perskamers. Het duurde nog geen minuut, toen ging de verbinding op zwart. Daarna was B. niet meer in beeld.

Het Openbaar Ministerie wil het grote liquidatieproces Marengo volgend najaar inhoudelijk behandelen, aldus de officier van justitie vandaag tijdens de zitting. Wanneer volgend jaar is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk na 13 november. Voor die tijd is de extra-beveiligde rechtbank op Schiphol namelijk gereserveerd voor het MH17-proces. Marengo vindt ook in die rechtbank plaats.

Ridouan Taghi is de meest gezochte crimineel van Nederland, maar is nog altijd onvindbaar. Hoe groeide een straatschoffie uit Vianen uit tot een meedogenloze crimineel? Verslaggever Yelle Tieleman legt het hieronder uit.