Volledig scherm
Anne Frank © afp

'Geen bewijs voor verraadtheorie Anne Frank'

Er is te weinig bewijs dat Nelly Voskuijl, de zus van Bep Voskuijl, Anne Frank en haar familie heeft verraden. Dat stelt de Anne Frank Stichting, meldt Het Parool. De verraadtheorie wordt geopperd in het boek Bep Voskuijl, het zwijgen voorbij, maar volgens de stichting is die theorie gebaseerd op aannames.

Het boek is geschreven door de Vlaamse journalist Jeroen De Bruyn en Joop van Wijk, de jongste zoon van Voskuijl. Zij hebben meerdere betrokkenen gesproken, onder wie twee getuigen die met nog niet bekende informatie naar buiten kwamen. Dat waren Diny Voskuijl, een van Beps andere zussen, en Bertus Hulsman, Beps verloofde in de oorlog.

De schrijvers ontdekten dat Nelly Voskuijl (1923-2001), een jongere zus van Bep, van haar negentiende tot haar 23e collaboreerde met de nazi's. Daarnaast zou een Duitse officier van zijn superieur gehoord hebben dat 'een jonge vrouw' met een tip had gebeld, waarna de inval in het Achterhuis plaatsvond. Verder zou Nelly via Duitse connecties snel en kosteloos een Duits visum hebben gekregen en daarmee 'stilletjes' de ouderlijke woning zijn ontvlucht.

Volgens de stichting blijkt uit bronnen bij de gemeente Amsterdam dat de minderjarige Nelly een Nederlands paspoort aanvroeg met toestemming van haar ouders. Het doel van de aanvraag was vertrek naar Duitsland, om daar te gaan werken.

De stichting zet ook vraagtekens bij het verhaal dat de tipgever 'de stem van een jonge vrouw' had. Dat zou Karl Silberbauer hebben verteld, de Oostenrijkse SS'er die na het verraad van het Achterhuis de arrestatie van de onderduikers leidde. ,,Silberbauer heeft zich hier echter nooit over uitgelaten'', aldus de stichting.

De Anne Frank Stichting vindt dat de auteurs kiezen voor interpretaties die richting Nelly Voskuijl wijzen en zegt geen reden te zien de theorie over te nemen. Volgens de Amsterdamse stichting, die het Anne Frank Huis en de archieven van de familie Frank beheert, levert geen van de bestaande verraadtheorieën echt duidelijkheid over wat zich in 1944 heeft afgespeeld.