Volledig scherm
Stervormige hanger in zilver met vingerafdruk © DELA

‘Geen bewijs voor vervalsing vingerafdrukken overledenen door Dela’

Er zijn geen concrete feiten of omstandigheden naar voren gekomen die duiden op incidenten met vingerafdrukken van overledenen, stelt uitvaartondernemer Dela vandaag op basis van onafhankelijk onderzoek. Na klachten van nabestaanden stopte Delavorig najaar met het afnemen van de vingerafdrukken.

Forensisch specialisten van International Security Partners (ISP) onderzochten 107.000 vingerafdrukken en geen daarvan duidde op vervalsing. ,,Alles wat naar voren kwam en het onderzoeken waard was, hebben we zorgvuldig nagetrokken. Nergens kwamen concrete incidenten naar boven. Het hele proces voor het afnemen van vingerafdrukken en de naleving daarvan, is nagelopen. Ook is onderzocht of er een en dezelfde vingerafdruk voorkomt in verschillende dossiers en niets duidde op vervalsing’’, stelt Hans Slaman, directeur van ISP.

De uitvaartorganisatie kwam afgelopen najaar onder vuur te liggen. Ze nam, zonder toestemming, de afdrukken om nabestaanden later de mogelijkheid te geven er een sieraad van te maken. Maar NPO Radio 1-programma Radar meldde dat er nabestaanden waren die het ethisch niet door de beugel vonden kunnen dat Dela dit deed vanuit een commercieel oogmerk. Bovendien zou er gesjoemeld worden met de vingerafdrukken, stelde Radar. Om nabestaanden blij te maken met de vingerafdruk van hun dierbare overledene, zouden medewerkers en oud-medewerkers ook vingerafdrukken van andere personen hebben gebruikt. 

Beschuldiging

Uitvaartorganisatie Dela liet daarop een onderzoek doen naar de beschuldiging. Zij hield het niet voor mogelijk dat de aantijging waar zou zijn en betreurde het dat nabestaanden hierdoor mogelijk zouden gaan twijfelen aan de echtheid van de vingerafdruk van hun overleden dierbare.

Quote

Het is onmogelijk de vingeraf­druk­ken van overlede­nen te controle­ren nadat ze begraven of gecremeerd zijn

Woordvoerder AvroTros

Radar stelt dat er geen garantie is dat er niet is gesjoemeld. ,,Uiteraard heeft Radar deze resultaten uitvoerig bekeken, maar middels dit onderzoek kan Dela niet garanderen dat alle door Dela afgenomen vingerafdrukken van overledenen inderdaad de juiste vingerafdrukken zijn. Het is namelijk onmogelijk om de vingerafdrukken van overleden mensen te controleren nadat zij begraven of gecremeerd zijn’’, zegt een woordvoerder van omroep AvroTros.

Voor het onderzoek zijn de anonieme melders gevraagd, via de redactie van Radar,  om hun verhalen (anoniem) te delen met ISP. Zij hebben zich niet gemeld, laat Dela weten. Radar stelt dat alle relevante informatie in de betreffende uitzending is gedeeld en vanuit journalistiek oogpunt hierin verder niets te kunnen betekenen. ISP vond verder geen bewijs voor de aantijgingen, zegt Slaman: ,,Na ruim drie maanden onderzoek is er geen enkel incident met vingerafdrukken gevonden. De uitspraken gedaan door Radar en de twee anonieme personen in de uitzending, kunnen op basis van de resultaten van ons onderzoek niet met feiten worden gestaafd.’’

Opgelucht

Dela is opgelucht door de uitkomsten. ,,De aantijging en de publiciteit daarover heeft ons in het hart geraakt. De beweringen waren niet alleen pijnlijk voor nabestaanden, maar voor iedereen die bij Dela werkt of met ons samenwerkt’’, zegt directievoorzitter Edzo Doeve. ,,We zijn blij de uitkomst van het onafhankelijk onderzoek te kunnen delen en stellen hiermee hopelijk nabestaanden gerust.’’

Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT