Volledig scherm
PREMIUM
© illustraties bij Chinees Nieuwjaar

Geen Chinees Nieuwjaar voor de familie Wu, want zij hebben een snackbar

Over de hele wereld beginnen Chinezen dit weekeinde aan de uitbundige viering van hun nieuwe jaar. Zo niet de hardwerkende ouders van journalist Pete Wu. Zij buffelen vanavond gewoon in hun Nederlandse snackbar. Maar ze bedachten een alternatief.

Pete Wu
Pete Wu (34) is schrijver en journalist. Onlangs kwam zijn boek De bananengeneratie uit, een speurtocht naar het leven van Chinese migranten en hun kinderen in Nederland.

,,Je bent afgevallen!’’ zegt mijn broer Sunny als hij binnenstapt. Hij wijst naar zijn kin, dan naar die van mij.

,,En jij bent aangekomen!’’ Op mijn beurt wijs ik naar zijn buik.

Een voor een druppelen de gasten binnen. Met elke nieuwkomer wordt het geroezemoes in de friettent van mijn ouders luider.

Het is oudejaarsavond, en daarom is het feest. Net als veel andere Chinese migrantengezinnen die een eigen zaak bestieren vieren we geen Chinees Nieuwjaar, want dat valt vaak in januari of februari. En waarom zou je je cafetaria sluiten op een dag dat er klanten kunnen komen omdat niemand anders in Nederland vrij is?

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”