Volledig scherm
© ANP

Geen coalitie met Forum voor Democratie in Noord-Holland

De kans is zeer klein dat verkiezingswinnaar Forum voor Democratie onderdeel zal uitmaken van het nieuwe provinciebestuur.

Dat concludeert informateur Hans Smits na een eerste gespreksronde. Hij stelt dat de kans op een nieuwe coalitie met FvD 'zeer gering, zo niet onmogelijk is.'

Het belangrijkste verschil tussen de partij van Thierry Baudet en de andere grote fracties in de Provinciale Staten van Noord-Holland is het klimaatbeleid. Forum wil minder windmolens en zonneweiden op land, terwijl de andere grote winnaar GroenLinks hier wel fors in wil investeren.

'De standpunten hierover verschillen fundamenteel en kunnen, zo is mij uit de gesprekken gebleken, geen onderwerp van onderhandeling vormen tussen FvD en andere politieke partijen,' schrijft Smits aan de leden van de Provinciale Staten.

Ook de oude uitspraken van de landelijke partijleiding van Forum zijn een bezwaar bij de andere partijen. 

'Geen zin'
Smits vindt dat een verder onderzoek naar een meerderheidscoalitie waar FvD deel van uitmaakt, 'geen zin heeft'. Hij beschouwt zijn functie dan ook als afgerond.

Volgens Smits is het logisch dat VVD en GroenLinks nu allebei een informateur aanwijzen die samen een volgende gespreksronde gaan voeren. Zowel GroenLinks, als FvD en VVD haalden ieder 9 van de 55-zetels tellende Provinciale Staten.

GroenLinks-lijsttrekker Zita Pels is van plan om dinsdag het stokje over te nemen van Forum voor Democratie. Volgens haar bleek ook vorige week al tijdens een eerste debat in de nieuwe Provinciale Staten dat er onder partijen veel steun is om GroenLinks het voortouw te laten nemen bij de formatie.

Teleurgesteld
Er zijn diverse coalities denkbaar die GroenLinks zou kunnen vormen. Het meest waarschijnlijk wordt een samenwerking met VVD, PvdA en D66 genoemd, met eventueel nog het CDA. Of Pels de suggestie van Smits, om informateurs van zowel GroenLinks als de VVD aan te stellen, zal opvolgen wil het Statenlid eerst bespreken met haar fractie. "We gaan onze verantwoordelijkheid nemen en zetten nu alles in gang."

Henk Otten, lijsttrekker van Forum in de Eerste Kamer is teleurgesteld in de mislukking van de formatie in Noord-Holland. Hij geeft de VVD de schuld, maar of de liberalen hier schuld treffen is de vraag. Ook samen met de VVD was er door Smits geen rechtse meerderheid te creëren in Haarlem. Daarvoor hebben de partijen simpelweg te weinig zetels.

Lees ook: Forum krijgt koel onthaal bij formatie Noord-Holland

In dit liveblog kun je alles teruglezen over de Povinciale Statenverkiezingen

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.  

 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
  EXCUSES NS

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.