Volledig scherm
© ANP

'Geen enkele twijfel over inhoud afscheidsbericht Tim'

Er is grote ophef ontstaan over de bewering van VARA-verslaggever Bert Molenaar dat de afscheidsbrief die de 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte eind vorig jaar had geschreven na langdurige pesterijen, niet zou bestaan. Volgens een woordvoerder van de familie Ribberink telt de inhoud van het afscheidsbericht van Tim, 'daarover is geen enkele twijfel'.

Marinus van den Berg, rouwbegeleider van de familie Ribberink maakt voor de camera van RTL Boulevard duidelijk dat het 'op de eerste plaats een beslissing is geweest van de ouders' om de afscheidstekst van Tim in zijn rouwadvertentie te plaatsen. Van den Berg: 'Voor hun beleving maakt dat de dood van hun enige zoon minder zinloos.'

Molenaar geeft in zijn reportage op Radio 1 echter aan dat de rouwadvertentie een 'hoax, een hype' is. 'Ik vind het broddelwerk, dit is veel te snel. Dit is niet te begrijpen hoe complex de hele thematiek van pesten is', reageert Van den Berg.

Het afscheidsbericht van Tim komt van een iPhone, zoals ook de boodschap luidt in de VARA-reportage. 'Dat heeft iemand overgeschreven en op een briefvel overgetikt. Jonge mensen leven met een telefoon. Over de inhoud is geen enkele twijfel', legt Van den Berg uit. Hij maakt zich zorgen over het effect van de berichten op de familie Ribberink. 'Het kan nabestaanden extra verwonden. Het doet hun pijn, maar we hebben gezegd: we weten over wie we het hebben, we houden de rug recht en we blijven er fier in staan.'

Robert Leenheerst, eindredacteur van Gids.fm (onderdeel van VARA), heeft laten weten dat het om een 'journalistiek verhaal' gaat. 'Er is een verhaal de wereld in geholpen waarin de relatie werd gelegd tussen pesten en de zelfmoord van Tim. Wij hebben niets kunnen vinden wat duidelijk maakt dat Tim jarenlang is gepest', is zijn reactie aan RTL Boulevard.

Presentator Albert Verlinde meent dat er roddeljournalistiek is bedreven en dat het belang van Tims familie niet voldoende in overweging is genomen.

Volledig scherm
De rouwadvertentie van de 20-jarige Tim Ribberink © ANP