Volledig scherm
© anp

Geen excuses van Wilders: 'Ik heb de waarheid gesproken'

Update'Ik heb niets anders dan de waarheid gesproken. Niemand krijgt mij klein, ik zal voor miljoenen mensen tot de laatste snik mijn geluid laten horen'. Dat was de reactie van Wilders tegenover de pers in het Tweede Kamergebouw. De PVV-leider reageerde voor het eerst op het vertrek van Kamerlid Joram van Klaveren, Europarlementariër Laurence Stassen en van enkele Provinciale Statenleden.

 
Ik heb geen spijt van mijn handelen en ik zal niks en niemand excuses aanbieden
Geert Wilders

Geert Wilders is boos op minister Ivo Opstelten van Justitie, omdat hij als baas van het Openbaar Ministerie (OM) al een oordeel over Wilders heeft uitgesproken. Opstelten zei gisteren dat hij de uitspraken van de PVV-leider over minder Marokkanen 'walgelijk' vond.

Hitler
Wilders vroeg zich af hoe hij nog objectief beoordeeld kan worden door het OM. Hij kan zich dan ook niet voorstellen dat het OM tot vervolging overgaat, zeker niet door de houding van Opstelten. 'Iedere vervolging is bij voorbaat kansloos', stelde Wilders. Ook is hij niet te spreken over de wereldwijde media die vergelijkingen hebben getrokken met abjecte figuren als Hitler en Goebbels.

'Ik heb geen spijt van mijn handelen en ik zal niks en niemand excuses aanbieden'. De politicus vindt dat hij niets verkeerds heeft gezegd, maar alleen heeft opgenoemd wat in zijn verkiezingsprogramma staat: 'minder Marokkanen'.

Wilders onderstreepte dat zijn partij geen Marokkanen uit wil zetten die niets verkeerds hebben gedaan. Zijn partij richt zich op criminele Marokkanen. Verder wil hij immigratiebeperking en het bevorderen van remigratie. Of Wilders beter 'minder criminele Marokkanen' kon roepen in plaats van 'minder Marokkanen' is hij het niet mee eens. 'Ik sprak het volk toe en niet een professor'.

Vertek PVV'ers
Wilders zei dat hij wil doorgaan, al betreurt hij de onrust in zijn partij en het vertrek van prominente PVV'ers. Hij hoopt dat de gelederen zich weer zullen sluiten. Hij heeft geen signalen dat er nog anderen zullen opstappen, maar weet het niet zeker. 'Ik ben daarin voorzichtig.'

Wilders wees erop dat hij zijn partij 10 jaar geleden heeft opgericht. In die periode is hij zijn vrijheid kwijtgeraakt. 'Ik ben de politiek ingegaan om de waarheid te zeggen. Er zijn in die 10 jaar ups en downs geweest, we hebben verkiezingen gewonnen en verloren', aldus Wilders. Hij heeft dat allemaal gedaan voor zijn Henk en Ingrid, zoals hij zijn achterban noemt.

Wilders gaf toe dat hij zondag niet naar het Vlaams Belang in Antwerpen gaat vanwege de interne PVV-perikelen. Het Vlaams Belang had eerder gezegd dat hij om veiligheidsredenen niet zou komen.