Volledig scherm
© ANP

'Geen flitstreinen voor 2021'

De nieuwe intercitytreinen van de NS gaan niet eerder dan 2021 rijden en mogen niet sneller dan 200 kilometer per uur over het spoor. Dat schrijft NS-topman Timo Huges in een brief aan staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur), meldt Metro.

De Tweede Kamer wil binnen 4 jaar flitstreinen over hebben. Maar dat is volgens de NS dus onmogelijk, blijkt uit de brief. 'Het gebruik van bewezen technologie en keuze uit meerdere leveranciers is één van de lessen die NS heeft getrokken", schrijft Huges.

Voor die lessen verwijst hij naar het drama met de V250 van de Italiaanse producent AnsaldoBreda. Deze Fyratrein hield het amper twee maanden vol op de hogesnelheidslijn en zorgde voor een miljoenenverlies. De NS stelt verder, na rondvraag onder treinenbouwers, dat treinen die sneller dan 200 kilometer per uur rijden een langere reistijd opleveren. Dit soort flitstreinen hebben meer tijd nodig om op te trekken omdat ze zijn ontworpen voor lange afstanden.

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.