Volledig scherm
Medewerkers van LNV voeren maandag de geruimde geiten af uit de stal van veehouder Henk van Loon in Vinkel. © anp

Geen geld voor gedupeerden Q-koorts

De Nederlandse Staat is niet tekortgeschoten in de voorlichtende taak over Q-koorts. De voorlichting was voldoende, oordeelde de rechtbank in Den Haag vanochtend. Ook de genomen maatregelen waren voldoende. 

Zo'n driehonderd Q-koortspatiënten hadden een proces aangespannen omdat zij de overheid aansprakelijk stellen voor hun ziekte. Zij eisten een schadevergoeding voor de schade die zij door de Q-koorts hebben geleden. In hun ogen reageerde de Nederlandse staat te langzaam op de epidemie tussen 2007 en 2010. 

Volledig scherm
© ANP

Vonnis

De rechtbank heeft de vordering van de eisers afwezen, stond in het zeventig pagina's tellende vonnis. De rechter stelde dat openbaar bekend was waar Q-koorts heerste en waar veel mensen ziek werden. De staat heeft volgens de rechter niet onrechtmatig gehandeld en de vordering werd afgewezen. 

,,De rechtbank is van oordeel dat de algemene voorlichting over Q-koorts voldoende is geweest. Verder konden omwonenden en passanten op basis van de verstrekte informatie weten in welke gemeenten zich een (mogelijk) besmet bedrijf bevond", staat in het vonnis.

Tussen 2007 en 2011 beleefde vooral Brabant, maar ook Gelderland, een tot dan toe ongekende piek van het aantal Q-koortsgevallen. Op tientallen boerenbedrijven, met name geitenhouderijen, brak het virus uit. Duizenden mensen zijn ziek geworden. Officieel zijn inmiddels 75 mensen overleden aan de gevolgen ervan, maar waarschijnlijk zijn het er meer. 

'Teleurstellend'

Directeur Annemieke de Groot van belangenvereniging Q-Support noemde het teleurstellend dat er niet meer naar beide kanten is gekeken: ,,Er is geen enkele erkenning voor de slachtoffers. Dit zal zijn weerslag hebben op hoe zij zich voelen. Deze mensen hebben levenslang."

Quote

Er is geen enkele erkenning voor de slachtof­fers

Annemieke de Groot, belangenvereniging Q-Support

De gedupeerden werden bijgestaan door advocaten Ivo Sindram en Roland Verweij. Sindram vanochtend voor de zitting: ,,De meeste mensen zullen het thuis afwachten. Ze moeten van ver komen." De advocaat meldde gisteren al dat de patiënten in hoger beroep gaan als hun eis wordt afgewezen.

Bij de zaak waren vandaag weinig slachtoffers aanwezig, maar er was wel veel pers. Ook Marianne Thieme, lijsttrekker van de Partij van de Dieren, was er. Zij wilde zo de slachtoffers een hart onder de riem steken. Voor de uitspraak van de rechter zei ze nog: ,,Ik heb eerder gezegd dat hier sprake is van dood door schuld. Daar werd geschokt op gereageerd, maar ik sta er nog steeds achter."

Quote

Ik heb eerder gezegd dat hier sprake is van dood door schuld

Marianne Thieme, lijsttrekker Partij van de Dieren

Luc Rohof, een van de advocaten van de Q-koortspatiënten, overweegt om in hoger beroep te gaan. ,,We gaan eerst het zeventig pagina's tellende vonnis bestuderen'', aldus Rohof.