Volledig scherm
Volkert van der Graaf © Martijn Bijzitter (uitsnede)

Geen nieuwe meldplicht voor Volkert van der Graaf

Er komt geen nieuwe meldplicht voor Volkert van der Graaf. Het Openbaar Ministerie gaat niets wijzigen aan de voorwaarden zoals die in oktober vorig jaar met de moordenaar van Pim Fortuyn zijn afgesproken. 

De advocaat van de nabestaanden had een verzoek bij het OM neergelegd om de voorwaarden van zijn voorlopige invrijheidstelling aan te scherpen, omdat Van der Graaf niet is geëmigreerd en daartoe ook geen aanstalten maakt.

Advocaat Richard van der Weide wijst erop dat de emigratie is gebruikt als argument om van de fysieke meldplicht af te komen. ,,Het steekt de familie dat dit helemaal niet waar blijkt”, zegt hij vandaag. De familie is weliswaar geen partij in de uitvoering van de voorwaarden, maar wel belanghebbende, stelt de advocaat. Hij gaat bekijken of hij nog iets kan doen aan de situatie.

Het OM wil verder niets zeggen over de kwestie en verwijst naar de onderhandelingen vorig jaar tussen de Staat en Van der Graaf. Daar kwam uit dat hij zich niet meer bij de reclassering hoeft te melden, maar elke twee maanden schriftelijk verslag moet uitbrengen over zijn huisvesting, dagbesteding en relatie. Ook heeft hij elke zes maanden een evaluatiegesprek met het OM.

  1. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.