Volledig scherm
Een treurende Oranje-fan na een verloren kwalificatieduel. © ANP

Geen Oranje in Rusland, maar wel 11.000 WK-kaarten naar Nederland

Oranje doet niet mee aan het WK in Rusland, toch zijn er ruim 11.000 kaarten aan Nederlanders verkocht. Dat meldt de FIFA aan deze site. Maar aan wie dan?

Op 14 juni staat in Moskou de openingswedstrijd van het WK  op het programma, wéér een eindtoernooi zonder Oranje. Toch, zo meldt de FIFA op verzoek van deze site, 'zijn er op dit moment 11.343 kaarten voor WK-wedstrijden aan Nederlanders toegewezen'. ,,En de verkoopperiode loopt nog'', aldus een woordvoerder.

Welke Nederlandse voetbalfans er dan toch naar Rusland afreizen? Bij de KNVB weten ze het niet, zegt een woordvoerder. De verkoop gaat (uiteraard) buiten de Nederlandse voetbalbond om. 

Atlas Lions

Er zullen ongetwijfeld enkele honderden 'neutrale' Nederlandse voetbalfans een WK-tripje maken. En er zullen zwarthandelaren zijn die kaarten voor de handel hebben opgekocht. Maar de meest voor de hand liggende verklaring voor die duizenden kaarten? Marokkaanse-Nederlanders die naar de wedstrijden van het Marokkaanse elftal gaan. Want de Atlas Lions van Feyenoorder Karim el Ahmadi en Ajacied Hakim Ziyech doen wél mee aan het WK.

Verkoop Marokko ging snel

De FIFA kan of wil, ondanks een verzoek van deze site, niet uitzoeken hoeveel van die 11.000 kaarten voor één van de wedstrijden van Marokko tegen Iran (in St. Petersburg), Portugal (Moskou) of Spanje (Kaliningrad) is. De animo is in ieder geval groot, weet de redactie van 11Lions, een Nederlandse website over het Marokkaanse voetbal. ,,Hoeveel mensen er precies gaan is moeilijk in te schatten, maar we zien wel genoeg berichten voorbij komen van Marokkaanse supporters uit Nederland die wedstrijden op het WK gaan bezoeken.'' Ook een andere volger van het Marokkaanse voetbal weet dat er veel jongens naar Rusland gaan. ,,De kaartverkoop van de wedstrijden van Marokko ging echt snel.''

Volledig scherm
Marokkaanse-Nederlanders in Amsterdam vieren in november de kwalificatie van Marokko voor het WK. © EPA
  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’