Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

'Geen pijnloze dood met euthanasiepoeder'

Een middel dat een relatief nieuwe organisatie haar leden wil adviseren om hun leven op een humane manier te beëindigen, kan leiden tot afschuwelijke laatste momenten waarschuwt psychiater Boudewijn Chabot vandaag in Trouw. 

De coöperatie Laatste Wil trad deze maand met het poeder naar buiten. Volgens Chabot kan de Coöperatie de claim van een snelle pijnloze dood niet waarmaken. De arts Philips Nitschke deelt die mening in de krant. De Coöperatie zegt zich niet in de genoemde bijwerkingen te herkennen.

Afgaande op de informatie die de organisatie naar buiten heeft gebracht, kan het volgens Chabot maar om twee poeders gaan. ,,Beide middelen blokkeren hetzelfde enzym waardoor ze na innemen vrijwel dezelfde symptomen geven: misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, spierzwakte en een epileptische toeval kunnen vooraf gaan aan het overlijden. Voor wie menswaardig wil sterven is het afschuwelijk dat te moeten ervaren.''

Conserveermiddel 

De Coöperatie is in 2013 opgericht om een middel te vinden waarmee leden zich zonder tussenkomst van een arts of hulpverlener zichzelf het leven kunnen ontnemen. 

Volgens de organisatie zou een in Nederland vrij verkrijgbaar conserveermiddel hiervoor geschikt zijn. Een kleine hoeveelheid hiervan zorgt voor een snelle en pijnloze dood.  Alleen leden van de Coöperatie die minimaal een half jaar lid zijn,  krijgen de naam van het middel. 

Volgens arts Nitschke kan er een goede combinatie van pillen gevonden worden. ,,Maar daar is wel tijd voor nodig. Jammer dat de Coöperatie die tijd niet wil nemen.''