Nynke de Jong.
Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong. © Joost Hoving

Geen politicus is voorbereid op een pandemie, ook Bruno Bruins niet

COLUMNNynke de Jong schrijft meerdere keren per week over wat haar bezighoudt.

Ergens in 2017 werd je gepolst voor een functie: minister in het nieuwe kabinet van Rutte. Of je interesse had. Je besprak het aanbod met familie en vrienden, zette de plussen en minnen op een rij. Je had al een mooie betrekking. Wilde je die opgeven voor ‘een mooie hondenbaan’, zoals Paul Rosenmöller de politiek ooit noemde? Je wist heus wel dat het niet gemakkelijk zou worden, en dat je moeilijke beslissingen zou moeten nemen. Geen ministerschap zonder crises.

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘We moeten in deze coronatijd niet naïef of onnadenkend zijn’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘We moeten in deze coronatijd niet naïef of onnaden­kend zijn’

  Over de hele wereld nemen overheden verregaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”